Kezdőoldal » Otthon » Kert » Komposztálás, trágyázás,...

Komposztálás, trágyázás, egyszerűbben: tápanyagdúsítás tavasszal - hogyan érhető el a maximális eredmény? Paradicsomültetés.

Figyelt kérdés

Sziasztok kertészek!

A napokban elkezdtem ásni a kis kertet, ahova paradicsom palántákat szeretnék ültetni a jövő héten. A földbe már évek óta nem volt haszonnövény ültetve, csak a gaz, főleg pitypang, tyúkhúr, pásztrotáska, útífű, meg ilyen növények lepték be. A tápanyagkörforgás megvolt, sőt hozzásegített a kutyapisi, most milyen szemszögből nézve, mennyire segített hozzá...

Igen, mindenhol azt olvasni, hogy az őszi ásás és trágyázás, sokkal hasznosabb - nincs is ezzel semmi kivetésem. De még is úgy jött, hogy most április utolsó heteiben ássam fel. Ahogy ástam, a felesleges gyomokat is sorban szedtem, persze az apróbb gyökérzeteket nem tudom teljesen sterilizálni, mert alig lehet őket kiszedni. Ugye bár ez a kb 10 négyzetméteres kis darab fel lesz ásva és amint lehet úgy eltávolítva belőle kisebb kavicsok, nagyobb gyökerek.

MOST JÖN A LÉNYEG:

Ha kész lesz, akkor szeretnék bele valamilyen tápanyagadagot rakni, komposzt, vagy szárított marhatrágya kíséretében, mivel ezek valamivel enyhébbek, mint a műtrágyák, ilyenkor meg pár pláne... mivel ez őszi dolog lenne, de még is tavaszra jött ki nekem.

Ugye mint írtam paradicsomot ültetek, és mielőtt beleültetném, előtte szeretnék bele rakni komposztot, vagy szárított marhatrágyát. Hogyan tegyem ezt meg? Milyen elrendezéssel trágyázzam be? A paradicsom és a trágya között azért alapvetően kell, hogy legyen föld, mert nem jó, ha közvetlen érintkezik a talajban. Mikor a paradicsom és a trágya így el van vetve, akkor a trágya/komposzt is folyamatosan bomlik és a paradicsom gyökerei nőnek, miközben van egy tápanyagforrás.

Frissen elvetett komposzt és tárgya lesz a tápanyagforrás. igen-igen, nem a legjobb időzítés, tisztában vagyok, de ha már még is, akkor azért valamit csak érnie kell? És ezért szeretném megtudni, ki hogyan javasolja.

Lehetőleg tapasztaltabb emberek véleménye, megköszönném nekik pár sor értelmes indok, magyarázat, javaslat kíséretében!

Egy lelkes friss kertész!

2013. ápr. 25. 22:23
 1/6 anonim ***** válasza:
Komposztot bármikor felhasználhatsz, fél érettet kivételesen a paradicsomnál is, de csak keverve. Állati trágyákat nem szereti a pari. Ha fél érett komposztot ásol be, akkor legyen közte sima föld is.
2013. ápr. 26. 11:16
 2/6 A kérdező kommentje:

akkor úgy ásom el, hogy előtte a komposztot földdel is összekeverem, és úgy rakom bele a talajba.

Köszi!

De valami bővebb válasz??

2013. ápr. 26. 12:03
 3/6 anonim ***** válasza:
Mire vagy még kíváncsi?
2013. ápr. 26. 15:25
 4/6 A kérdező kommentje:
Hát érdekelne, hogy a szárított marhatrágya is felér a komposzttal? Mármint a szárított marhatrágya, az nem ér fel a műtrágyával... vagy kb. egy kategória?
2013. ápr. 26. 20:43
 5/6 anonim válasza:

kicsit dragabb megoldas, ha veszel nehany vastag fekete zsakot, es abba ultetsz paradicsomot. a zsakot megtoltod kerti fold, viragfold es erett marhatragya keverekevel. egy vizszintesen fektetett zsakba befer negy db palanta, de ha ugyes vagy es csoves-csepegtetos megoldast valasztasz, akkor a zsakba akar nyolc-tiz noveny is, igy meg karozni sem kell. bocsi a helyesirasert, mobilrol irtam.

jovore pedig jobban gondozd a foldedet, igy mehet bele sok minden akkorra.

nekem van egy evek ota hasznalatlan, betonnal alapozott kutyakennelem, ebben termesztek zsakban paprikat, paradicsomot, uborkat, cukkinit, ugyanis a szomszedom a mi portankra ereszti nem szandekosan a szennyvizet, a fold nem eleg termekeny a vegyszeres letol.

2013. ápr. 26. 22:56
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi a javaslatot!:)

Adja Az Isten, hogy rendbe jöjjön a szennyvízelvezetése a szomszédodnak, így a problémád is megoldódjon!

üdv

2013. ápr. 26. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!