A konyhakertet milyen gyakran szükséges trágyázni? Milyen műtrágyát javasolnátok hozzá?
A legjobb lenne a vegyes: marha-ló-csirke (esetleg +disznó és nyúl), de általában a marha az elfogadott, mert a vegyes az ritka vagy macerás összegyűjtögetni. Minden ősszel meg lehet ejteni, de akkor már érdemes minimum az előző évtől felhalmozni, hogy jó érett legyen, ne égessen hanem csak hasson.
A szalma közepesen lassan komposztálódik a felszínen, vékony rétegben, de természetesen nem rontja a talaj minőséget mint pl. a fenyőkéreg. Vagyis ha beásod inkább jót teszel vele a földnek mintha kidobnád.
Jaa, műtrágya.
Én 3 félét használok: pétisó (nitrogén), kálisó (kálium)és szuperfoszfátot (foszfor). Nem olyan vészes az áruk. Van külön NPK műtrágya keverék is, de én ezt azért nem használom, mert a zöldségféléknek nem teljesen egyforma az igénye. Van amelyik kifejezettem elsatnyul ha túl sok foszfátot kap, van amelyik meg kifejezetten igényli.
bővebben: [link]
Köszönöm. Azért gondoltam a műtrágyára mert azt könnyebb beszerezni, akinek a környéken van tehene az a saját földjére szánja a trágyát, nem adja el.
A szalmával kapcsolatban csak azért vannak fenntartásaim, mert azt olvastam, hogy rothadás közben kivonja a nitrogént a talajból. Sajnos nem nagyon értek hozzá, hogy mennyit von ki és mennyi nitrogénes trágyával kell azt jövőre pótolnom, de nem szeretném elszúrni a kertet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!