Fektetett, kisméretű bontott téglából készült ágyásszegélyt kell-e betonba rögzíteni?
Ha igen, miért lényeges?
Elég lehet a térkő szerinti lerakási mód is (sóderágy+homok)?
Köszi a válaszokat!
Nem szükséges betonba, még sóder sem. A föld megtartja.
Viszont arra számíts, hogy a sima vöröstégla (ami nem kéménytégla) azt pár év alatt szét fog fagyni.
Ha csak nem régi, békebeli jól kiégetett téglád van, akkor ne használd ilyen célra.
Ha mindenképp használni akarod, akkor alá és mellé is sódert tegyél, döngölve, mert az segít abban, hogy gyorsabban elvezetődjön a téglák mellöl a csapadék.
Sajnos valószínűleg majd így is hamar megadja magát.
Ha bebetonoznád, akkor ugyan a beépítés után masszívan állna, de ugyanolyan hamar tönkremenne, hiszen felülről ázik és szétfagy.
Inkább spórolj és vagy térkőből, vagy valamilyen kezelt keményfából készíts ágyásszegélyt.
Tavaly tél előtt az utolsó pillanatban szeretem volna egy ~15m hosszban telepített növénysor tövét mulcsozással védeni a fagyok ellen és ezért szükséges volt a növénysor két oldalán szegélyt készítenem, hogy a mulcs közöttük maradjon.
Mivel rengeteg bontott kisméretű tömör téglám volt, ~45-55 éves épületből, az első ötletem nekem is az volt, hogy felhasználom őket.
Azonban -köszönve az időhiánynak- már nem volt módom normálisan letenni őket a földbe -mint ahogyan Te is tervezed. Egyszerűen csak lefektettem őket egymás mellé sorba. Tehát nem lettek leültetve a talajba, mégis mindegyiket megviselte. 10%-uk már ezen az elmúlt egy télen is teljesen szét fagyott, s gyakorlatilag mint egy szétmorzsolódott kupacocska áll a többi épebb tégla között.
Megvallom, nagyon bosszús lennék, ha az általam is korrektnek tervezett módon építettem volna meg a szegélyeket, mert a sok munka és anyag is kárba veszett volna és most lenne egy okádék szegélyezésem...
Még jó, hogy nem volt időm korábban nekiveselkedni, mert ha szeptember-október hónapokban lett volna rá időm, akkor biztos belevágtam volna.
Így meg... legalább tudok tanácsokat adni másoknak, hogy nehogy belevágjanak ilyen téglás attrakcióba, mert csak a bosszúság maradna utána.
Persze ha neked tuti tégláid vannak, és/vagy esetleg az elmúlt években már folyamatosan tesztelted őket, hogy kitéve a szabadba -esőben, hóban, fagyban, kánikulában- mit bírnak,... és bírták is strapát, akkor feleslegesen írtam le a fentebbi litániát, mert rád nem vonatkozik. :)))
A megvalósításhoz kitartást és jó munkát kívánok!
még nem vettem alapanyagot hozzá, csak szeretném a füvet elválasztani esztétikusan az ágyástól, mintegy 12 méteren.
Néztem a térköveket, de sajnos elég nagy a differencia a bontott téglához képest.
Így viszont azt gondolom, mégis a térköveknél maradnék, hogy tartós legyen.
Köszönöm mindenkinek a válaszát! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!