Hogyan kell gondozni a folyamatosan termő/csüngő epret?
Hogyan különböztetem meg a sima epertől vásárláskor?
Keleti fekvésű erkélyre szeretném függőcserépbe rakni.
Közbe beszereztem a piacon még egyet! 500ft volt nem tudtam ott hagyni. Kicsit kisebb viszont ennek van két indája amin már van levél. Azt már gyökereztetem is ahogy irtad. Maradok ennél a permetezős tápoldatos megoldásnál.
Köszönöm a segítséget tényleg sokat segítettél!
Az indát szerintem lehetne még hagyni amíg kicsit megerősödik és utána tenném a meglazított föld tetejére kaviccsal mellette lenyomva, nehogy a túl gyenge hajtásnak sok legyen még a föld nedvessége. Majd kiderül.
Ami érdekes, hogy a cserépben lévő, (egy éve vásárolt) eper növényeket most vittem ki megint az erkélyre.
Azok a hajtások, ami korábban begyökeresedett a kinti láda réseibe, ott sokkal nagyobb növényekké váltak mint ami itt telelt a szobai "melegházban", amiben kb 10-15 celziusz környékén telelt át.
Még amit tudni érdemes az eperről, hogy néhány hónap után a régi levelek elöregednek és kissé barnás foltos száradó szélűvé válnak. Azokat a termési periódusok között, amikor már leszedted az előző termést, akkor finoman meghúzva le lehet szedni amelyik könnyen engedi magát. Azt lehet érezni melyik kívánkozik le róla. Akkor megindul a friss levél és virág fürtök gyors növesztése.
Lehet, hogy nem pont ettől, de valakitől hallottam is és tapasztaltam is, hogy a virágzó növényekre stimulánsként hat ha kicsit megritkítjuk a levélzetét. Persze lehet, hogy attól önmagában beindul, hogy meg kezdődik a következő termési ciklus. Ettől függetlenül, a régi levelek árnyékolják az újabbakat, szerintem ezért sem árt kicsit, óvatosan "megtépni" ilyenkor. A tavalyit én most tépkedtem le, ahol könnyen lekívánkozott a láthatóan öregedő levél.
Ja és amit talán kihagytam, az erkély hosszabban napos részére kellene tenni, ahol az alacsonyan álló nap fénye is jól éri és amikor magasabban áll akkor se kerüljön gyorsan árnyékba. Kell neki a napfény bőséggel. Akkor terem bőven.
Örülök, hogy tudtam segíteni. :)
Az egyik indán már több levél is van nem is olyan kicsi! Viszont már kezd gyökérkezdemény lenni rajta a levegőben.
Akkor az elbarnult leveleket óvatosan eltávolítom.
Nekem kelti fekvésű az erkély. Reggel 5-6 max 11-12 süt oda attól függ hova rakom. Ha fellógatom kicsit hamarabb árnyékba borul. de nagyon világos az erkély olyankor is!
Most akár hova megyek mindenhol eperbe botlok piac,auchan,lidl,fóliások... nagyon népszerű lett.
Akkor szépen alakulhat már nálad is.
Sok helyen árulják, mert szép is és ha jó fajta és még meg is kap mindent, akkor sok örömet ad. :)
A napfény kell neki bőséggel.
Nálam főleg 12-13 óra körül kezdi sütni a nap.
Majd később azért kíváncsi lennék rá, hogy sikerül bővebben termőre fordulnia. Láttam a képen a gyümölcs kezdeményeket. :)
A gyökerének nem tesz jót a töményebb műtrágya oldat, ezért kell a földje helyett a levelét trágyázni. Ezt nevezik lomb trágyázásnak. Akkor nem károsodik a gyökér tőle, ugyanis a levélen keresztül is fel tudja venni a tápanyagot.
Tápanyag nélkül viszont nem terem többször rendes termést hozva a folyamatosan termő eper.
Egyszer régebben volt már ilyenem és akkor nem jött össze.
Elsőként tele volt terméssel és úgy hoztam el a növényestől. Akkor utána tápozás nélkül egészen apró termések nőttek. Végül valami baja lett és elpusztult a növény.
Pár évvel később vettem ezt, ami most terem.
Igaz, idén nem foglalkoztam vele annyit mint múlt évben és megint csak kicsiket terem. Múlt évben szorgosabban lombtrágyáztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!