Konyhakert lesz a kert egyik felében, fű a másikban. Hogyan kell előkészíteni a területet?
A gyomoktól mindenféleképpen meg kell tisztítani a területet. Könnyebb ha előtte pár alkalommal gyomirtózol.
Utána talajlazítás, a terület elegyengetése, szintezése, majd lehet belevetni a fűmagot. Utána hengerezés majd esőztetve nedvesen tartod kb 2 hétig. Tavasszal ennyi idő alatt kinől a fű. Mikor a fű megerősödik lehet nyírni és pár nyírás után újra hengerezni.
A zöldségnél is hasonló a helyzet, de ott értelemszerűen nincs sosem hengerezés. ELveted vagy ülteted és locsolod...
Köszönöm a válaszokat.
Első, mit értesz talajjavítás alatt? Trágyázást?
Milyen gyomirtót javasoltok? Medallon van itthon, az jó?
Olvastam róla, hogy valamilyen fóliát szoktak elhelyezni a talajba füvesítés előtt a gyomosodás elkerülése végett. Szükség van erre, vagy fölösleges?
A kérdést ugyan nem nekem céloztad de engedd meg, hogy írjak kommentet.
A trágyázás az sosem árt bár ősszel szokták javarészt. A fűnek hasznos ha nitrogén tartalmú trágyát használsz- (NPT)
Ezt azonban akkor érdemesebb használni ha már megerősödik egy picit és évente tavasszal megszórni vele. Vigyázni kell azonban, hogy utána kellő nedvességet is kapjon mert kiégetheti a műtrágya.
Gyomirtónak én mindig Glialkát használok, de biztos jó az is ami neked van. Én megvártam míg elégeti a gyomot és ilyenkor a talajlazítás egyszerűbb.
A talajba max. vakondhálót érdemes tenni, mert a gyomok valószínűleg ki fognak jönni, de nem gond az sem , mert a sűrű fűnyírást nem bírják és a végén a fű győzedelmeskedik. Ha esetleg előtt gyomirtózol akkor kevesebb esélye van, hogy előjönnek a gyomok még mielőtt a fű kikelne.
Gyomirtózni csak akkor érdemes, ha évelő gyomok vagy füvek vannak a területen, pl. tarack.
Az ilyen glifozátok, mint a Medallon vagy Glialka, kizárólag a zöld növényi részekre kerülve ölik meg a gyomot, azaz csak ősszel lehetne hozzákezdeni a gyepesítéshez.
Ha nincs teljes évelő gyomborítás, akkor a konyhakerti részt mindenképpen ásd/szántsd fel. Tavasszal már nem feltétlenül jó a trágyázás, mert ha nem teljesen érett, akkor éget. Majd ősszel. Aztán ahol előjönnek az évelő gyomok foltokban, ott május táján el lehet kezdeni a gyomirtózást. Előbb felesleges, mert nincs elég levél, ami felvegye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!