Mit éri meg termeszteni kis területen?
Lenne egy eladó telek 3300 nm-es egy elég lepusztult kis házzal 1,15 millió ft-ért.
Mit érné meg termeszteni rajt hogy minél hamarabb visszajöjjön a vételár?
Gyümölcsfákat ültetni pálinkának, lekvárnak vagy csak simán gyümölcs eladásra? Fenyőfát karácsonyfának? Akácot tűzifának? Zöldségeket?
Nehogy azt gondolja valaki, hogy a fenyőt csak elülteti és kész. Azzal is van munka és permetezni is kell, azonkívül némi szakértelmet is kíván.
Ha nem akarsz túl sok időt energiát befektetni, akkor telepítsd be akáccal, azt elrontani nem lehet, de nagyon soká fog jövedelmezni.
Ekkora telken ennyi pénz simán bejöhet egy év alatt.
Pl. fokhagymából 1 nm-en megterem egy kiló, 3000 nm-en 3000 kg, ami a piacon akciós áron is 3 millió.
A gond nem is itt van.
Két fő szempont van:
1. Van-e rá nagyon sok időd.
2. Mit tudsz eladni.
Megtermelni is probléma, de az eladás még nagyobb gond szokott lenni.
Kínálati piac van mindenhol, azaz nem úgy van, hogy bemész egy szállodába, hogy vesznek-e sárgarépát a konyhára, mert ott már megvan az állandó beszállító.
Vagy
- sok mindent termelsz, kilózod a piacon, ez sok pénzt hoz, de ekkora területen ez heti több (akár 7) nap piacon ülést jelent
- kevés dolgot termelsz, és felviszed a nagybanira fél-harmadáron eladni, ez kevés pénz, de kevés eladással töltött idő.
Mennyi időd van rá.
Legtöbb időt a zöldségféle igényli, mert ugye egy nm-en 50 sárgarépát óvatosan körülkapálni több munka, mint 1 fenyőcsemetét. Ha répát ellepi a 30 centis gaz, akkor annak már harangoztak, a fenyőt ilyenkor még simán megrotálod, esetleg ha már 1 m-es a gaz, akkor lenyomod motoros kaszával, és a fenyőnek kutya baja nem lesz. És mindezt akkor, amikor éppen időd van. Répánál vagy az adott héten csinálod, vagy soha, mert utána jön egy hét esős idő, és már nem találod meg nagyítóval sem a fű között.
A gyümölcs kevesebb időt igényel, szerencsés évben és szerencsés fajtaválasztással még különösebb növényvédelem nélkül is lesz tűrhető termés, de ebben nem szabad bízni.
Ekkora területen 1 főnek heti 1 egész munkanap a minimum, és ez csak a nyári ápolás. Ha éppen szedés van, akkor őszibaracknál azt hetente kétszer-háromszor kell. És természetesen a piacon ülni minden nap.
Ha a hátsó kertben termeli az ember, és sok fajtából van kevés, akkor megveszik a falubeliek, de ekkora területen ez kilátástalan.
Pálinkából lesz mondjuk idővel 500-1000 liter, amit már eleve ki sem főzethetsz, de ha megoldod rokonok nevére, akkor nem tudod eladni. Ismerősöknek nem kell ennyi, hirdetni nem tudod, mert rád nyomnak 300.000 bírságot.
Lucfenyővel nem sok gond van (mármint viszonylagosan, az ehető növényekhez képest), de nem is hoz sokat.
A területre elfér 3000 db, nagyban ez idén 650-ért ment darabja, azaz 8 év alatt szűk 2 millió bevétel, mínusz költségek: csemete, gyomirtás, permetezés, autófutás, stb. Legelőször 6 év után látsz pénzt belőle, 3 év alatt szokott kimenni az egész ültetvény.
Azt meg lehet csinálni, hogy ha gyümölcsfát ültetsz átlag 5x5-ös kötésben, akkor 5 évig tudsz a sorközökben zöldséget termelni, vagy egy alkalommal 2-3 sor fenyőt.
Fenyőültetvényben is lehet 2 évig zöldséget termelni.
De ez így rengeteg munka.
A leírtak mindegyikével van saját tapasztalatom, ha valamit kihagytam, kérdezz.
belterületen nem hinném, hogy tudsz akácost ültetni, mert ha olyanok a szomszédok fel is nyomnak. Az akác nagyon gyorsan terjed és a szomszéd nem győzi majd irtani a saját telkén.
mamám a háza mellett vett egy telket és meggyet telepített rá. 36 fát. 5-6 év után egész jól terem már. idén 550ért adtuk piacon kilóját és kb 400-500ezres bevétel volt.
ez minden évben nem rossz mellékes pénz, de neki csak a szomszédba kell átmennie kapálni és ideje is van rá bőven :)
Üdv!
ÈN arra lennék kiváncsi hogy végül is mi lett a földdeddel?
Egy valami senki nem irt én esetleg még a bodzára gondoltam,ez nem jött szóba nálad?
Èn is hasnonlò cipőben járok,igaz 3 hektárral és nem is belterület de tanácstalan vagyok mibe vágjak bele...
Felénk 10-15 éve több bodzaültetvényt is csináltak, azóta egy újonnan ültetett fát sem láttam. Lehet ennek valami oka.
Persze, az is lehetséges, hogy felénk (Hevesben) nincs felvásárlás, és messzire kellene utaztatni nagy költségen a gyümölcsöt, nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!