Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ami a családiházak előtt van...

Ami a családiházak előtt van gyümölcsfa, az most akkor kié?

Figyelt kérdés
A ház tulajdonosáé vagy pedig bárkié? ... mert a közterületen van.
2009. aug. 17. 11:48
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
70%
én hagyom, had egyék, nem zavar. rengeteg gyümi van az ágakon, úgy se tudjuk az egészet megenni.
2009. aug. 17. 13:30
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk a város szélén már a legkülterületi részen van egy árokpart és a szélén, közterületen van pár vadmeggy fa. Látszik, hogy nincsenek metszve, gondozva. Körülötte nagy a gaz.

Egyszer akartam enni belőle, de az előtte lévő házból kirontott egy öregasszony, hogy az az ő fája , gondozza és ne merjek enni belőle.

Ez azért érdekes, mert látszik, hogy a fák vadon nőnek és nincsenek gondozva. Néha, évente pár alkalommal az önkormányzat emberei lekaszálják a gazt és ennyi.

Az érdekessége a dolognak, hogy mikor legközelebb arra jártam, az össze s meggy el volt rohadva és lepotyogott a fa alá. Nem értem mért jobb, hogy inkább elrohadt, minthogy bárki is egyen belőle.

Előttünk is van egy jázminbokor. Mikor virágzik, rendszeresen jönnek tépázni belőle. Nem örülök neki, de nem is fogok senkit elzavarni, hiszen közterületen áll, tehát mindenkié.

Az már más kérdés, hogy az előttünk lévő közterületre mindenki odahordja a szemetet. Mikor szóltunk az önkormányzatnak, hogy csinálni kéne vele valamit, akkor azt a választ kaptuk, hogy hiába közterület, ha előttünk van, akkor mi vagyunk kötelesek saját költségen összeszedetni, elszállítani a mások által illegálisan odahordott szemetet.

2009. aug. 17. 15:21
 13/19 anonim ***** válasza:
73%
13.01 a szomszéd átlógó faágát rosszul tudod. Akkor a tied a gyümölcs, ha már magától lepotyogott a te oldaladra. Amíg a fán van, a szomszédé. Csak azért, hogy nehogy meglepődj egyszer.
2009. aug. 17. 17:14
 14/19 A kérdező kommentje:
Mellékesen hozzáfűzném, hogy nekem kiskoromban tanították a szüleim, hogy nem illik más háza elől gyümölcsöt szedni. Ez illendőségen alapuló dolog nem? Más emberben nincsen illem ha mielőlünk eszik és szed gyümölcsöt? Más nem gondol arra hogy nem illik és ez a tulajnak esetleg rosszul esik? mégha közterületen van akkor sem, és mégha lerohad akkor sem. Kinek mi köze hozzá vagy nem?
2009. aug. 17. 21:14
 15/19 A kérdező kommentje:
És más miért nézi az én fámat és termését? :) Kicsit viccesen hangzik, de akkor is. Ha vkinek amúgy is van otthon termő gyümölcsfája, miért kell neki a szomszédé is? Akkor kapzsi az illető, mert nemelégszik meg a sajátjáéval? Vagy igaz a mondás, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb? Bezzeg ha én ennék valakiéről, biztos rámszólnának...
2009. aug. 17. 21:22
 16/19 anonim ***** válasza:
36%
Az etnikumé.Én ezért vágtam ki négy meggyfát,hogy nyugalmam legyen. Hát ez van.
2009. aug. 17. 22:39
 17/19 anonim ***** válasza:
67%
Én még a kerítésen is benyúlok a gyümölcsért, nehogymár :D De amúgy ami a ház előtt van az mindenkié, én se szólnék ha az enyémről ennének. Sokszor kellett már futnunk mérges gazdasszonyok elől az igaz, de ez benne a jó xD
2009. aug. 17. 23:24
 18/19 anonim ***** válasza:
73%

21:14

Attól függ, hogy hol van az a fa. Ha közvetlenül a ház előtt, a bejáratnál, akkor oké, nem szedek belőle.

De ha a a telek mögötti gazos részen több méterre a kerítéstől, akkor miért ne?

Nem azt mondom, hogy vödrökkel fölszerelkezve megyek szüretelni, de ha arra járok, mért ne szedhetnék róla egy-két szemet.

2009. aug. 18. 08:42
 19/19 anonim ***** válasza:
Nem lepődök meg, se kertem, se fám. Amúgy azt elm. gazd.tanon tanultuk, biztos a tanár volt hülye... Kedves kérdező, nem arról van szó, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, hanem pl vedd észre, ha mondjuk átlóg a meggyfád a szomszédnak, az okozhat bosszúságot is, lepotyog a kerjébe a meggy, ott meg elkezd erjedni stb. Ezért eheti le, vághatja le az ágat. Másrészt ne csak azt lásd, hogy a te fád átlóg, és leeszi, nézd azt is, hogy az övé is átlóghat és te is ehetsz róla. Másrészt ez csak a közös megegyezésen alapszik!
2009. aug. 18. 08:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!