Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen hasznos dolgokat kell...

Milyen hasznos dolgokat kell tudnom ha vettünk egy medencét?

Figyelt kérdés
3.6 x90es medencét vettünk(puhafalú) és hasznos ötleteket várnék,mire figyeljünk-tisztítás,és egyéb szempontok alapján-vagy egyáltalán mik az elengedetlen dolgok,amik nélkül nem igazán érdemes "medencézni"
2009. aug. 8. 21:21
1 2
 1/15 anonim válasza:
Én csak egyet tudok. Mindíg takarjátok le estére, vagy ha pár napig nem fürödtök benne, mert rohadtul be tud koszolódni. De mondjuk ezt lehet tudtátok magatoktól is
2009. aug. 8. 21:33
 2/15 A kérdező kommentje:

Igen:))

de köszi a választ.

2009. aug. 8. 21:39
 3/15 anonim ***** válasza:
17%
ÉN ezt az egyet TALÁLTAM.Remélem hasznos lesz!!!!!!!!!!!!!!Ez a viztisztásról szól!!!!!!!!!!!!!TUDOM HOGY NEM EZT KÉRDEZTED.DE REMÉLEM TUDTAM LEGALÁBB EVVEL SEGITENI!!!!!!!!!!!!!!!!
2009. aug. 8. 21:43
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Bocs a kényeget kifelejtettem!!!!Előző válaszolo vagyok.a viztisztitós cikkel!!!!!!!!!!!

Minden uszoda legnagyobb kincse a tiszta, egészséges, átlátszó víz. Nagyon egyszerű előállítani, nem kell hozzá más, csak kellő odafigyelés. Ha már a legelején figyelmet fordítunk a medence karbantartására, nem kell napi csatát vívnunk zöldülésre, zavarosodásra hajlamossá váló vízzel. Megfelelő tisztító felszerelések használatával és némi idő ráfordításával állandó víztisztaságot és jó vízminőséget érhetünk el.

Amikor a friss vizet beleengedjük az úszómedencébe, fénynek, hőmérséklet-ingadozásnak, esőnek tesszük ki, belekerülhetnek ásványi sók, szennyeződések, algák, spórák.

Ahhoz, hogy a vízháztartás egyensúlyban maradjon, oda kell figyelni a pH-értékre. A pH-érték a víz savas, illetve lúgos kémhatását méri, értéke 0-tól 14-ig terjed. A tiszta, 20 C°-os víz pH-értéke 7. A fürdés szempontjából akkor megfelelő a víz, ha a lehető legjobban megközelíti az emberi könny átlagos pH-értékét, azaz a 7,4-et. A víz pH-értékét könnyen megmérhetjük kis analizáló készlet segítségével, majd a mérés eredményeitől függően az értéket növelő pH+, illetve csökkentő pH- adalékanyagot tehetünk hozzá.

A megfelelő minőségű víz kétféleképpen érhető el: fizikai úton, valamilyen vízforgató segítségével, vagy kémiai módszerrel, vegyszerek alkalmazásával. Víztisztító nélkül, illetve nem megfelelően alkalmazott vízforgatóval a medence zavarossá, szennyezetté válik. A felszínen úszó szennyeződéseket - hajszál, szőr, rovarok, falevél, nyálka - a vízforgató hivatott kiszűrni. A gombák, a gombás fertőzések, baktériumok ellen vegyszerekkel küzdhetünk, de meg lehet előzni bizonyos vírusok terjedését is.

A medence vizébe a levegőből érkező falevelekről és a porból is belekerülhetnek különféle kórokozók, de nem ritkák a rovarok és az apró állatok, vagy a növényzetből belekerülő pollenek, virágszirmok sem. A medence körüli terület tisztán tartása nagyon lényeges. A medence körül legyen elegendő hely, hogy a fűszálakat, apró kavicsokat ne hordhassuk be a medencébe.

Az optimális vízszűréshez alapvető feltétel, hogy a szűrő jó állapotú legyen. Ne rakódjon le rajta vízkő, ne legyen sehol sem eltömődve. A homokszűrőben a homokot évente kétszer kell tisztítani speciális anyaggal, a szezon elején vagy végén, illetve a közepén. A szűrőbetétet legjobb évente cserélni. Nagyon ügyeljünk arra, hogy apró tűlevelek ne kerüljenek a szűrőbe, mert könnyen eltömíthetik azt. A szűrőkosarat gyakorta ürítsük, és a medence alját is takarítsuk.

A vízforgatás időtartama részben a víz minőségétől, másrészt a hőmérsékletétől függ. Ha a víz nagyon zavaros, zöld és szennyezett, akkor 24 órán keresztül kell forgatni, mindaddig, amíg vissza nem nyeri átlátszóságát, tiszta színét. Nagy közelítéssel azt mondhatjuk, hogy ha a víz hőmérsékletét elosztjuk kettővel, megkapjuk a napi átlagosan ajánlott forgatási időt órában. Ebből is látszik, hogy minél jobban emelkedik a víz hőmérséklete, annál több időt kell szánni a tisztításra.

A kültéri medence ideális vízhőmérséklete 24 C°. Törekedjünk arra, hogy ne haladja meg a 27-28 fokot, mert minél melegebb, annál tovább kell forgatni a vizet, annál nagyobb a szennyeződés veszélye. Ha éjszakára lefedjük hőszigetelő takaróval, reggelre nem csökken lényegesen a víz hőmérséklete, így akár 2-4 fokot is "megspórolhatunk". Vigyázzunk, hogy a takaró ne legyen a medencén hosszú ideig, mert alatta megposhadhat a víz!

2009. aug. 8. 21:45
 5/15 anonim ***** válasza:
51%
kényeget irtam a lényeg helyett bocs!!!!!!!!!
2009. aug. 8. 21:46
 6/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2009. aug. 8. 22:18
 7/15 anonim ***** válasza:
tegyetek bele klórt,h. ne zöldüljön be
2009. aug. 8. 22:29
 8/15 anonim válasza:
Szia!Ez nagyon olcsó és hasznos ötlet, egy kisgyerekes családtól lestem el:Vegyél kékkövet(rézgálicot)és abból 15grammot tegyél bele a vízbe, nekünk ez bevált,7köbméter űrtartalmú a medencénk.Kismama vagyok és szerettem volna, ha belemehetek én is a vízbe,tiszta marad a víz.Csak egyszer, július végén töltöttük fel, de még mindig jobb minőségű, mint bármelyik strand vize.Persze néha utántöltöttük, mert kipancsoltuk, de amúgy ez nagyon jó, próbáld ki.Kb. 600Ft.egy csomaggal.
2009. aug. 13. 10:13
 9/15 A kérdező kommentje:

Köszi!!!

és ezen kívül semmi mást nem is tettetek bele??

Boldog babavárást neked!!(egy év mulva tartasz majd ott ahol mi most:)))

2009. aug. 13. 10:22
 10/15 anonim válasza:
Szia!Köszönöm a jókívánságodat, kedves vagy:)Nem, semmi mást nem tett bele a férjem, pedig a medence mellé az Obiban vettünk ph-növelő szert, ami nagyon drága volt, ne is mondjam, hogy még tele van és semmit se ért.Mire rájöttünk, hogy ez a rézgálic szuper, már 3-szor kicseréltük a vizet, annyira piszkolódott.Nyugodtan beleengedheted a pindurit is.Egy kisgyerekes család adta ezt a tippet.Minden jót!
2009. aug. 13. 14:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!