Milyen betegség ez a kis körtefámon?
Nem vagyok egy nagy szekértő, de vmiféle atkát mondanék.
Ha beviszed a képet, és megmutatod egy gazdaboltban, ott tudnak segíteni neked.
Igen, körte-gubacsatka. Csak nagyon erős fertőzéskor érdemes szintetikus növényvédő szert (pl. Sanmite 20 WP) alkalmazni és általában preventív (előző évi előfordulás esetén rügypattanás után). A szívogatásuk után már nem sok értelme van, hasztalan, és feleslegesen terhelnék a környezetet a vegyszerrel. Nem elbagatellizálni szeretném, de csak látszólag ijesztő a kártétel. Ősszel lombhulláskor, és tavasszal rügyfakadáskor kénes lemosó permetezéssel kordában tartható a populációjuk.
(Virágzás alatt, a méhekre való veszélyességük miatt, egyébként sem lehetne használni, egyik szabadforgalmú hatásos vegyszert sem!)
Atka, és a fent egy válaszban említett Mospilan nem hat rá, az előbbi válaszban említett Sanmite igen. Egyébként Flumite 200 a te barátod, most kerül ujra a boltokba a napokban, 120 napos ideiglenes engedéllyel, az ampullás és a 2 dl-es kiszerelése szabadforgalmú (III. kat.)
Most tavasszal ültettem a kis körtefát, ennek az egynek van ilyen baja. A fajta egyébként Clapp kedveltje.
Őszintén szólva nem hiszem, hogy ilyen vegyszerekkel fogok próbálkozni, mert szerintem nem éri meg.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Ha esetleg válaszol még valaki, akkor írhatna arról, hogy valamilyen környezetkímélő módszerrel hogy szabadulhatnék meg a kártevőktől.
Köszönöm!
Ha bio-szer kell, akkor nyári higítású mészkénlé (Tiosol), ami nem csak lemosó permetezésre, de vegetációban is használható, és gyéríti az atkákat.
A 6:29-es válaszolónak meg mondom, hogy a gyártótól tudom (felhívtam:)), hogy már megkezdték a kiszállítását a Flumite-nek, és a gyárban (Bp XXII) is van kiskereskedés, szóval no para:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!