Kezdőoldal » Otthon » Kert » Lepkeorchideám kinőtte a...

Lepkeorchideám kinőtte a cserepét, át szeretném ültetni. Hogyan fogjak hozzá?

Figyelt kérdés

Másfél éve kaptam, gyönyörűen virágzott. Azóta nem hozott új virágot csak rengeteg levelet illetve az egyik szárán sok-sok gyökeret és néhány levelet. Gondolom azt le kellene vágnom és átültetni. A gond csak az, hogy az új hajtáson és a régin is virágszárakat hozott. Nemrég vettem észre, hogy a cserép alján is türemkednek kifelé az új gyökerek is.

Próbáltam keresni átlátszó cserepet, de nem találtam sehol :-( Tudja valaki esetleg, hogy hol vehetnék nagyobb átlátszó cserepet? Vagy jó másmilyenbe is?

2012. febr. 27. 21:21
 1/3 Kerria ***** válasza:

Itt például találsz cserepet:

[link]

Én azt javasolnám, hogy ha sikerül megvenned a cserepet (nagyobbat), akkor se ültesd át, hanem csak vágd szét egy-két helyen a régi cserepet, és így tedd át a nagyobba. Ha most megzavarod, akkor lehet nem fog virágozni, hiába hozta a virágszárakat.

Az átlátszó cserép kell neki, mert a gyökerei számára is fontos a fény.

Ha van "rendes" virágos a közeletekben, akkor érdemes őt is megkérdezni, a virágpiacról valószínűleg tudni venni ilyen cserepet, és az egyszerűbb, mint az online megrendelés.

Remélem segítettem!

2012. febr. 28. 10:08
 2/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm segítségedet. Megpróbálok beszélni a virágossal. Hátha... :-) Lehet, hogy megvárom, amíg elvirágzik csak utána ültetem át. Vettem már orchidea földet is, bár az az igazság, hogy nem olyan nagy darabos, mint az eredeti hanem föld szerű. Nem tudod véletlenül, hogy kell -e kezelni vagy fertőtleníteni a földet ültetés előtt?
2012. febr. 28. 14:19
 3/3 anonim válasza:

Szia, lehet már nem aktuális, de most jutott eszembe, hogy ha veszel 5 literes üdítőt, vagy 2,5 litereset, annak az átlátszó üvege pont ideális lenne cserépnek!! :)

Az alján szép nagy lyukakat csinálsz mondjuk egy átforrósított szöggel, aztán tágítod, a tetejéből levágsz egy kicsit, lereszelgeted hogy ne vágjon/karcoljon, és kész is a csereped!

Továbbá, anyósomnak is vannak orchideái, nála olyan megoldást láttam, hogy egy üveg gömbakváriumba ültette bele a virágját.

Na ezt én azért nem ajánlom, mert a felesleges víz nem tud távozni (penészedés), és a gyökér sem tud kijönni alul. Üvegbe ne ültessünk orchideát!

Műanyagba annál inkább. :) Remélem azért segítettem.

2013. jan. 11. 12:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!