Hogy lehet egy idős rózsát arra késztetni, hogy a tövéből új hajtásokat hozzon?
Szerintem 30 éves biztosan megvan. Régen bokrosabb volt, de lassan elhaltak ágak, és most már csak két fő ág indul ki a tőből. Az egyik már eléggé betegesnek néz ki, biztos nem fog virágot hozni. Csak 1 fő ág van (szakszót nem tudok, remélem érthető így is), ez szépen és többször virágzott tavaly. De mi lesz, ha ez is kihal...
Jó lenne, ha addigra hozna új hajtásokat a tövéből kiindulva, úgy, mint a másikszínű rózsa. De magától nem teszi. Mit tegyek vele? Nem szeretném ha elpusztulna, kötődöm hozzá.
Van rá valami módszer?
Olyat hallottam már, hogy a tövénél beoltják, de nem vagyok kertész, ehhez nem értek, továbbá nem másik fajtává szeretném alakítani, hanem azt szeretném, ha ugyanez a virág újulna meg.
Ha éles pengével belevágok a tőnél, akkor ott keletkezne új hajtás, vagy ez hülyeség és csak még előbb kipusztulna?
Segítsetek!
Köszi!
Gyökereztető hormont gazdaboltban, Hermészben tudsz venni. Kb. 900 Ft egy kis tégely, ami akár egy évtizedig is elég, hacsak nem vagy nagyüzemi termelő. A rózsákhoz az Incit-5 -öt ajánlják. Vagy ilyet vegyél vagy nagyobb sorszámút, vagy Incit-K -t.
A lemetszett darab végét be kell mártani a porba, a felesleget lerázni róla, majd elültetni.
Vagy úgy! Tavaly, az első próbálkozáskor még azt hittem, hogy igen, ezek a rügyek is gyökerek lesznek, azért kell, hogy a föld alatt is legyen elegendő szár...
Aztán a kutyásbaleset után kihúztam és tanulmányoztam. A száron nem láttam változást, csak hogy a tüskék feketék lettek. Gyökér pedig csak az alján a metszésnél kezdett keletkezni, persze még csak ilyen kezdemény volt. Na akkor azt hittem az oldalán mégse lesznek gyökerek. Szóval mégis, csak nem az elején... :-)
És ha már ez így van, akkor ezzel a gyökereztető hormonnal nem kéne a rügyekre vagy azok vélhető helyére is pöttyinteni?
Lehetséges, hogy mégis túlélték a nagy fagyokat az őszi "befőttjeim"! :-)
Mára leolvadt a környékéről a hó, és odafértem... Amennyire beléjük látok a páracseppeken keresztül, olyan élőnek tűnnek.
3 befőttem van, különböző rózsákról. Az egyik alatt még élénk zöld pici levelek is vannak. Azt hiszem azt korábban csináltam és még ősszel elkezdett hajtani, és nem fagyott le róla a levél, mint a szabad levegőn a nagy rózsákról.
Ez a kis megmenteni való, ez meg olyan, hogy látszanak rajta rózsaszines rügyek, olyan katicányi nagyságúak.
És mindegyik befőtt alatt látni 1-2 valóban kihalt szárat, azok olyan barnák.
Végülis még novemberben körbevettem földdel a befőtteket, aztán meg a hó leesett a nagy fagyok előtt, a hó pedig valamelyest szigetel, úgy tudom.
De jó lenne, ha gyökeret verne néhány!! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!