Mit lehet tenni a vakond ellen?
Állítólag az is jó, ha mondjuk a gyerekek folyton kint rohangálnak, akkor keres egy nyugalmasabb kertet magának. De én az ultrahangos riasztóra szavaznék.
Bár mi nem üldöztük el, én örültem, hogy jött, mert tudtam, hogy én legalább nem csapom le szegényt a lapáttal. Ronda, amit túr, de legalább kizabálja a férgeket ilyesmit.
a legjobb egy németjuhász kutya a kertben, nekem az összeset elkapta, és szépen kiterítette őket a bejárati ajtó elé:)
azóta a veteményesben sincsenek
de lehet hatott az is, mint a Toldiban (azt hiszem) az ürgeöntés helyett vakondöntés, locsolócsővel belocsoltam a vakondlyukba:D
azóta egy sincs
Az a módszereiddel a baj utolsó, hogy a vakond védett állat, a törvény tiltja a megölését, szóval humánusan kell tőle megszabadulni.
Módosítsd az élőhelyüket
* Egy zöld, buja pázsit vonzó és növeli az otthonod értékét. Ez szintén vonzani fogja a vakondot.
* Öntözöd a pázsitod, ez a felszínre hozza a földigilisztákat, és vele együtt a vakondot is. Próbáld meg csökkenteni az öntözés mértéket, .
* Fontold meg, hogy teljesen megváltoztasd a pázsitodat. A pázsit helyett hozz létre egy kertet, cserjékkel, madarakkal, virágokkal, vagyis csökkentsd a síma füves felületet, és a vakond el fog onnan vándorolni.
* Vakond-védőháló is megoldást nyújthat a problémára.
Kergesd el őket
Megoldást nyújthat, ha megpróbálod elriasztani a pázsitodról őket. Többféle megoldást lehet olvasni, hogy mi módon lehet tőlük megszabadulni. Vegyük sorjában az alternatívákat:
* Sok elektromos szerkezet van, mely hangokat, vibrálás okoz, és ettől a vakond hanyatt - homlok menekül majd. Ez esetleg így is van, de egy idő után vissza fog térni azért a finomságért, amely a pázsitod alatt rejtőzik.
* Az emberi haj, petróleum, molylabdák, gyalogbodza ága mind riasztó, és kezdetben el fogja riasztani vakondot, de gyorsan alkalmazkodik, és valószínűleg rövid időn belül vissza fog térni, mert a csemege az csemege.
* Néhány kutya ha kiszagolja a vakondot, megpróbálja kiásni őt, de a vakond gyorsabb, és az alagúthálózatán keresztül már rég eliszkolt. Viszont, emellett a tény mellett az a rendetlenség, amit a kutya fog okozni, miközben megpróbálja kiásni vakondot, vetekedni fog azzal, amit a vakond túrt fel.
* A járat vízzel való feltöltése a Vízmű Zrt-nek örömet fog okozni, mert a vízfogyasztás nagymértékben megemelkedik, a vakond a járataiban ettől függetlenül nem szenved kárt.
Következtetés
* A vakond nem ártalmas az emberek számára, és nem esznek növényt semmilyen formában. Üdvösek a kertészeknek a tény miatt, hogy rengeteg káros rovart elpusztítanak. A talaj-ökoszisztéma fontos részét képezik.
* Az alagútjaik mindazonáltal csúnya vonulatokat és vakondtúrásokat hoznak létre. A legjobb mód, hogy megszabaduljanak vakondoktól, a csapdák kihelyezése, melyet kifejezetten vakond elfogásra készítenek.
* Ha elfogtunk egy vakondot, vigyük ki a mezőre, és engedjük szabadon. Ne öljük meg, csak mert szerencsétlen épp a mi kertünkben szeretett volna élni. Nem tehet róla, hogy a tulajdonos bosszankodik az ő munkája láttán.
* A vakondtúrások nem mutatnak jól a gyepben, ez kétségtelen. De egy gereblye, egy kislapát jó megoldás lehet. A túrást el lehet gereblyézni, vagy épp összeszedni a földet, bár az munka és ugye nem azért ültettük tele fűvel a kertünket, hogy dolgozzunk is.
* És a legfontosabb, NEM A VAKOND RÁGJA MEG A VIRÁGHAGYMÁKAT!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!