Mi az oka, hogy az Izabella szőlőt Mo-n nem engedik termeszteni?
Wikipédia: Telepítése, pótlásra való felhasználása Magyarországon évtizedek óta tilos, az érvényes Bortörvény rendelkezése alapján tőkéit 2000 végéig ki kellett vágni. Hazánkban kizárólag kiskerti termesztésben találkozunk vele...
A 2013-12-04 20:35 válaszoló is én voltam.
Ha valaki szeretne direkt termő fajtákat ülteni és termeszteni mindenféle célra nem csak szőlőt de gyümölcsfákat is akkor a szombathelyi skanzen területén nézzen körül. Jelenleg oda gyűjtenek mindenféle őshonos gyümölcsfa fajt és szőlőskertjük is van a környéken amelyek lényegében génbankokként működnek, tehát fel lehet velük venni a kapcsolatot és rendelni szemzett gyümölcsfákat vagy adott fajtájú gyökeres szőlővesszőket.
A helyzet az hogy kezdünk rájönni mi magyarok hogy az UNIO-hoz való csatlakozás következménye hogy minden őshonos fajtát a külföldi harmadosztályú intenzív termesztésre kifejlesztett drága fajtával akar az UNIO helyettesíteni amelyek az őshonos kártevőkkel szemben véttelenek és ezért orrba szájba mérgezni kell a környezetünket a sok permetezéssel, hogy normális terméshozamot produkáljanak ezek a fajták (máskülönben az összeset elvinné a Monilia, Peronoszpóra, Lisztharmat). Ezzel tönkretesszük a saját génálományunkat is kevesebb gyermekszületés, rengeteg allergia. Ott vannak a falvakban az őshonos 100 évet is megért gyümölcsfák kiállták az idők próbáját permetezés nélkül! Falusi és városi magyar emberek fel kéne ébredni az UNIO nem a barátunk akkor sem ha pénzel tömi a zsebeinket. Magyarország Európa közepe és egy nagyszerű ország olyan értékei vannak amelynek a világ a csodájára jár még ma is. Vállvetve kellene küzdeni érte az értékeiért a megóvásáért a jövőnk és gyermekeink érdekében.
A sok ál-indoklás helyett az én véleményem:
Kárpátaljáról való vagyok! Izabella szőlőből van bor évtizedek óta!
Amikor forrik, akkor kell szellőztetni és utánna a pincébe menni!
Szerintem akkor káros, persze a nemes borokkal együtt, ha vele kelsz, vele fekszel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!