Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi az oka, hogy az Izabella...

Mi az oka, hogy az Izabella szőlőt Mo-n nem engedik termeszteni?

Figyelt kérdés

Wikipédia: Telepítése, pótlásra való felhasználása Magyarországon évtizedek óta tilos, az érvényes Bortörvény rendelkezése alapján tőkéit 2000 végéig ki kellett vágni. Hazánkban kizárólag kiskerti termesztésben találkozunk vele...

[link]



2011. okt. 28. 21:17
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Csak borszőlőként nem szabad termeszteni, csemegeszőlőként igen.

Ezt találtam neked egy fórumon:


"A direkttermő kifejezést azokra a filoxéra-rezisztens -amerikai eredetű -zsőlőfajtákra használják, amelyek a legnagyobb filoxéravész idejében is egyszerű "vesszőledugással", tehát ellenálló alanyra oltás nélkül is szaporíthatók és termeszthetők voltak, és amelyek kiváló betegségek elleni védekezőképességük miatt minden különösebb hacacáré. permetezés és hasonlók nélkül is termeszthetők ma is. Hátrányuk: a boruk "rókaízű", metil-alkoholt is tartalmaz kisebb mennyiségben - ennek brutális hatásait a neten megtalálhatod, ha nem hallottál még róla - tehát főleg mint csemegeszőlő, jöhetnek számításba. Ismertebb fajtái: Izabella, Noha (Nova), Othello. [link] " Nem sorolhatók borszőlőként osztályba a következő direkttermő fajták: Noah, Othello, Isabella, Jacquez, Clinton, Herbemont. Direkttermő fajtákkal árubor előállítása céljából új szőlőt telepíteni, illetve meglévő szőlőt pótolni, felújítani vagy újratelepíteni tilos. E fajták terméséből készült bor továbbfeldolgozás és közfogyasztás céljából nem hozható forgalomba. Az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, poloskaízű, de szép sötét vörös színű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel. (Észak-Amerikában kitűnő borszőlőket nemesítettek!) A tiszta szőlőpektin poligalakturonsavas láncmolekula, amely 75%-ban metanollal van észterezve, ami az erjedés során lehasad és a borba is átkerül. A direkttermő szőlőfajták több pektint tartalmaznak, így a borukban a metilalkohol is nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a Vitis vinifera fajták boraiban."

2011. okt. 28. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
22%
Jól tették,hogy tiltják. De a szőlő is rettentően rossz ízű, a héja pedig olyan,mint a bőr.
2011. okt. 28. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 Smartguy86 válasza:
54%
Metilalkohol - tehát nagy mennyiségben agysejtpusztító, visszafordíthatatlan idegi károsodást okozhat.
2011. okt. 29. 00:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az infókat, megnyugodtam, bort nem iszok. Enni és must készítésére tartom, azzal akkor semmi probléma. Elsősorban a lugas miatt, mert jól árnyékol, sötétek a levelei. A termés csak másodlagos.

A mustot fagyasztva tárolom. Tudom van finomabb szőlő de a gyors növekedés, stb. miatt kedvelem.

2011. okt. 29. 09:01
 5/17 anonim ***** válasza:
92%

Más adatok szerint:


a fehérborok metilalkohol-tartalma 30 – 120 mg/l,

a vörösboroké 40 – 200 mg/l,

a direkttermőké 40 – 300 mg/l.


Vagyis 40 liter otelló bort kell megigyál nagyon gyorsan ahhoz, hogy a 12 g halálos adag metilalkohol a szervezetedbe jusson. Ne próbálkozz azonban, mert


1. 40 liter folyadékot mondjuk egy óra alatt meginni képtelenség

2. a metil-alkohollal az etil-alkoholt is iszod a borral jelentős túlerőben, tehát a metanolnak esélye sincs az enzim közelébe jutni, mely formaldehiddé alakítaná.


Hagyjuk a 40 liter borivást, ha naponta úgy két liter otellóból készült bort megiszol, akkor 600 mg metil-alkohol jut a szervezetedbe – fényévekre vagyunk a veszélyes mennyiségtől, és iszod vele az etil-alkoholt védelmül !


[link]

2012. jún. 4. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
89%
Ja, és ugyan ez vonatkozik az Izabellára is. :)
2012. jún. 4. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 anonim ***** válasza:
91%

Apámék heten voltak testvérek, egy életen át noah szőlő volt a kertben, az abból készült bort itták, mindegyikük 88 éves koráig élt és még akkor sem voltak hajszálnyira sem elbutulva! Nekem az a bor volt legfinomabb és soha nem fájt tőle másnap a fejem!!

Nem a bor butított, hanem az embereket butították, mert a noah nem igényelt semmi "cicót", se permetezést, se egyéb vegyszeres kezelést, és így nem volt üzlet a vegyszergyártóknak!!... :((

2013. júl. 22. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 cirmos62 ***** válasza:
94%
Nekünk Izabella szőlőnk van, pontosan azért, mert nem igényel permetezést. Gyönyörűen terem évről-évre és mi a gyümölcsét nagyon szeretjük. Egyetlen tő van lugasként futtatva és rengeteget terem. Bort ugyan nem készítünk belőle, de én is elképzelhetőnek tartom, hogy a méreggyártók üzletét erősen rontaná, ha a borok egy része bioszőlőből készülne.
2013. okt. 7. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 cirmos62 ***** válasza:
2013. okt. 7. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim válasza:
59%

Az az oka, amire itt már pár hozzászóló nagyon okosan rájött vagy jól informáltságát bizonyítja inkább, hogy abban nincs az európai Unió-nak semmi haszon hogy direkt termő fajtákat termesszenek az emberek amit nem kell permetezni, így nem kell szennyezni a környezetet.


Egy másik ok ami itt-ott csak csendben suttognak hogy: sok a magyar(-ok létszáma nem baj ha hullunk mint ősszel a falevél) ezért is permetezik az országunkat nehézfémekkel.


Ha szennyezzük a környezetet ráadásul mérgezett ételeket eszünk annak egészségkárosító hatása van hosszútávon jóval több mesterségesen előállított problémát generálunk magunk körül és ennek következményeként rengetegféle vegyszer fogyasztóivá válunk pl: gyógyszerek (amiknek 99%-ban semmi hatásuk csak még több gyógyszer szedésére kényszerülünk. Idős korunkra ez több maréknyira bővül a nem kíván mellékhatások miatt) permetszerek, mosószerek, élelmiszer ipari adalékanyagok és egyéb nyalánkságok, pl.: majdnem mindent Nátron Benzoáttal tartósítanak. Csak mellékesen jegyzem meg hogy ez az anyag felhalmozódik a sejtekben. Mikor meghalunk és eltemetnek akkor a bogaraknak sem kellünk ez az anyag nem csak az egész életünkben elfogyasztott kajánkat tartósítja hanem a testünket is a koporsóban. (ez a fogyasztói társadalom, így tesznek technológiai és vegyszer függővé mindenkit).


Ha természetközeliek lennének az ételeink az italaink ha tiszta kút-vizet fogyasztanánk, amit a természetközeli életmóddal meg is támogathatnánk akkor a természet a segítségünkre lenne más szóval szimbiózisban lehetne élni a természettel. (Minden hitetlen figyelmébe ajánlom a Krisna Völgyet Somogyvámoson. Az ott folyamatosan gyakorolt természetközeli önellátó gazdálkodás megtisztította a környező kutak vizét.) A természet megteremné az ételt, italt, meghálálná a törődést a direkt termő fajták tömkelege létezik ilyen célra és technológia is van arra hogy a mérgeket ki lehessen iktatni a fenti esetben az éeltünkből de a borokból is.


pl.: A Noah szőlő bogyóit leszemezve vagy a tőkéket rázva érdemes szüretelni hogy semmilyen módon ne kerüljön szőlőfürt a présbe, ugyanis ezek a növényi részek a mérgezőek jobbára. A bogyóban is van de ezt úgy lehet a legkisseb esélyűre csökkenteni hogy a must kiforrása után azonnal és 2x 3x többször kell a Noah bort lefejteni mint az engedélyezett borszőlőfajtákat.

Nem vicc, hogy a bortermelő gazdák megőrülnek a Noah borért mert egyszerűen olyan aromás finom fűszeres bora van amivel a nem túl jól sikerült borokat is fel lehet javítani.

2013. dec. 4. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!