Meglévő rózsatőről mikor kell levágni az ágakat szaporítás céljából?
Hány szem legyen a dugványon? Kell valamilyen spéci föld.
Még nem csináltam ilyet, de szeretném szaporítani a meglévő rózsáimat. Adjatok néhány jó tanácsot!
Én idén próbálkoztam először...
MIndig amikor levágtam az elnyílt virágokat, akkor vágtam le úgy, hogy dugványnak ment, ami akkora... Hogy mekkora nem írom le, nem akarlak szintén kezdőként megzavarni, csak a tapasztalat:
Az első virágok után amit dugványoztam, az úgy tűnt hajt is, lett kis levélke rajta. Csak a kutyám rendezkedett, és kihaltak. később a vakondok jöttek, és szintén a kutya.
Na most megint dugtam be egy hónapja tán, és lekopogom, de nőnek a levelei, talán okés lesz! Most körbe kerítettem a területet.
Az év utolsó virágait is eldugom majd. Várakozásaim szerint az kell legyen a legéletképesebb, ha megmaradnak. Mert most majd a télre nem hajt ki levél, hanem tavasszal nagy erővel talán. talán.
Egyébként bármikor dugványozhatsz... Talán a legnagyobb kánikula nem a legjobb, inkább a hűvösebb idő.
Az elnyílott virágot kell levágni 20-30 cm-es hosszúságban. Simán le kell szúrni a földbe ( az a legjobb, ha oda teszed mindjárt ahová a későbbiekben szeretnéd, mert így nem kell átültetni). 2 literes PET palackot vágd félbe és borítsd rá a dugványra. Ha most csinálod, akkor figyelj oda, hogy télre egy kicsit rakd körbe szalmával vagy földdel a palackot, hogy ne fagyjon el.( tavasszal a fagyok végén ezt el lehet távolítani ) Ha mégis át akarod ültetni, akkor legalább egy évet várj vele, hogy a gyökerei kellően megerősödjenek.
Általában nálam ez a módszer be szokott jönni.
Az elnyílott virágfej is rajta maradjon?
Köszönöm a tanácsokat, már telepítek!
Nem, ne. Az amúgy is leszáradt már, ha nem siettél. Ha meg nem, akkor főleg vágd le!
Elvileg aztán a legfelső hajtás fog növekedni, vagy hogy hívják azt szakszóval...
Szóval az van, azért kell az elnyílt virágot mielőbb lemetszeni, mert ha nincs lemetszve, akkor miután elszáradtak a szirmok, a növény arra használja az energiája nagy részét, hogy a termést növessze... Ami ugye nem kell... Le kell metszeni hamar, és így az a sok energia a következő virág nevelésére fordítódik.
Ezért aki figyel és időben metszi, annak évente többször is hoz új virágot a rózsája. Aki nem gondozza, ott is hoz egyszer virágot és jó eséllyel még egyet, de sokkal lassabban...
Na akkor ha dugványozol, akkor a paraszti eszemmel azt mondom, hogy ne maradjon a dugványon az elnyílt virág, mert ha az a kis gyökér nélküli szár továbbra is a terméssel kell, hogy küzdjön, akkor soha az életben nem növeszt gyökeret és új hajtást, mert előbb kihal...
Szerintem...
A "paraszti ész" jó lehet,mert mindenhol azt olvasom,hogy még a leveleket is le kell róla szedni. Azt hiszem az alsókat mindenképp. Én is most járok utána a témának,mert szeretnék szaporítani. A zöldmetszés jól megy és most fordult meg a fejemben először,hogy amit lemetszek,avval akár kezdhetnék is valamit. Nem így van? Ha ledugnám földbe most nyáron kell rá üveg? S honnan látom,hogy okés?
Köszi!
Kedves Válaszadóim!
A kis leszúrt rózsadarabok szépen megeredtek, csak május elején szedtem fel a befőttes üveget a már leveleket hajtó egyedekről. Képzeljétek egyik már nyílott is! Végre valami nekem is sikerült! A rózsa a leghálásabb növény, kevés gondozást igényel és egész nyáron nyílik.
Ősszel dugványoztam, tavasszal leveleket hajtott, majd virágzott. Azt kell kibírni, hogy az üveget nem szabad piszkálni. Május vége felé lehet végleg levenni az üveget.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!