Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja van a húsevő növényemn...

Mi baja van a húsevő növényemnek? (Vénusz légycsapója)

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben a levelei/fejei elkezdtek megfeketedni..ha hagyom, hogy terjedjen, akkor egy idő után leesik, elszárad a 'fertőzött' rész.

A vizet, amivel öntözöm, előtte fel szoktam forralni, mindig van neki bőségesen, tehát ezzel nem lehet nagy gond.

Rovarokat nem nagyon szoktam neki adni (el tud élni anélkül is), maximum néha kap el magától egyet-egyet.

2009. ápr. 10. 19:46
1 2
 11/20 G3C1 válasza:
nekem is volt, de sajna elpusztult, mert hagytam hogy kivirágozzon! a virágzástól elszárad, viszont a virága nagyon szép, és mutatós...de azért nem érte meg :(
2012. márc. 12. 20:37
 12/20 anonim válasza:
4%
Tilos elárasztani! Ezt nem tudom, honnan vetted, hogy mocsaras helyen él és nem árt meg neki napokig víz alatt lenni! Egy speciális enzimmel bontja le a rovarokat, ami felhígul a víztől; amire egyébként csak épphogy tart igényt! Ha olyan helyen élne, ahol sok vízhez jutna, egyben tápanyaghoz is, ergo nem a "levegőből" kéne "beszerezni" a tápanyagokat.
2012. jún. 13. 23:59
 13/20 anonim válasza:
83%
Rengeteget olvastam a húsevő növényekről és összekevertem a másik leírásával, ami tölcsérszerű és az aljában van az enzim: azt tilos elárasztani, ezt szabad! Nem írt hülyeséget az előttem szóló - sűrű elnézések garmadája, az illető felé!
2012. jún. 14. 00:03
 14/20 anonim válasza:

A növények elég kényesek a vízre, sima csapvíz nem jó nekik. (Ezt persze én sem hittem el, de hamar el is pusztultak a növényeim.) Túl sok ásványi só van benne. Ami biztos, az az, hogy a desztillált víz az jó. Minden egyéb vízről eltérő véleményeket találhat az ember. Én itt az enyémet írom le.

Állott csapvíz: Bár öntözéshez többnyire ezt javasolják, nem jó. A csapvízben található klór még csak-csak elpárolog, de az ásványi sók bent maradnak.

Felforralt víz: Ez sem jó. A baktériumok, vírusok elpusztulnak, de az ásványi só benne marad.

Esővíz:Állítólag jó. Valahogy nem vagyok meggyőződve, hogy egy belvárosi ház tetején végigfolyó esővíz tényleg bármilyen élőlénynek hasznára van, így nem próbáltam ki.

Hólé:Szintén sokan javasolják. Mivel hó viszonylag ritkán esik, ráadásul pont akkor, amikor kevesebb vizet igényelnek a növények, erre sem lehet alapozni.

Ioncserélt víz:A legtöbb helyen ezt árulják már desztillált víz helyett. Nem annyira tiszta víz mint a desztillált víz, így nem biztos, hogy jó. Én ezt használom, és mióta csapvízről erre váltottam jól érzik magukat a növényeim. Egy leírás szerint ez a módszer eltávolítja ásványi sókat, de bent maradnak a baktériumok, vírusok.

Fordított ozmózissal tisztított víz:A legtöbb angol nyelvű oldalon ilyen vizet ajánlanak (RO = Reverse Osmosis), mivel elég a készüléket egyszer megvenni, és utána saját magunk gyárthatjuk a vizet. Ez persze csak azoknak éri meg, akiknek sok növényük van. A (nyilván elfogult) RO-készülék gyártók/forgalmazók szerint teljesen jól megtisztítja a vizet. Vettem már olyan desztillált vizet, amire az volt írva, aqua destillata minőségű víz, előállítva fordított ozmózissal.

A víz mennyiségénél az a fontos, hogy soha ne száradjon ki a talaj. Ha kis növényeink vannak, akkor ez (főleg nyáron) viszonylag hamar bekövetkezhez. Öntözni alulról szoktam (ne érje víz a leveleket). Bár legtöbben azt ajánlják, hogy mindig legyen víz a tálban (így sosem szárad ki a talaj), nekem ez nem jött be, elrohadtak a növényeim ennyi víztől. Valószínűleg ennyi víz akkor jó, ha az ideálisan magas hőmérsékletet és ideális fényviszonyokat is biztosítani tudnám.

Ez az elárasztásos dolog pedig tényleg beválik, de csak akkor tegyük ezt ha tényleg beteg, ősszel teleltetés előtt ami novembertől márciusig tart 3-10 C között természetes hogy leszáradnak a levelei. Ilyenkor tavasszal átültetjök mohatőzegbe.

Bármi kérdés nyugodtan jöhet.

2013. máj. 21. 16:42
 15/20 anonim válasza:

Ha cserepes növényt vásárlunk, akkor elég sokáig nem kell azzal foglalkoznunk, hogy milyen föld van a cserépben. De ha magot ültetünk, vagy át akarjuk ültetni a növényt akkor erre is oda kell figyelni.

Ezek a növények nem gonoszságuk miatt próbálják a rovarokat elfogni, hanem mert tápanyagban szegény földben élnek. Emiatt nem jó nekik az általános virágföld, ha ilyenbe ültetjük a növényeket, akkor rövid időn belül elpusztulnak.

Ha nem akarunk földkeverékekkel foglalkozni, akkor a legegyszerűbb rostos mohatőzeget venni. Az angol neve ennek Sphagnum peat moss. A Sphagnum feliratot mindképpen keressük meg a csomagoláson, mert a sima tőzeg nem jó. Elég sokáig egyetlen fajta rostos mohatőzeget láttam csak (Novobalt), de újabban a Novobalt nem kapható, már Lith Peat néven kell keresni.

A rostos mohatőzeg helyett mást is használhatunk:

Élő Sphagnum moha

Elvileg használhatnánk magát az élő Sphagnum mohát is, de ezt még sosem próbáltam. Egyrészt nem is egyszerű beszerezni, másrészt nehéz életben tartani. Fórumokat olvasva úgy tűnik, az sem feltétlen jó, ha sikerül életben tartanunk, mert akkor meg hajlamos túlnőni a beleültetett húsevő növényeket.

Szárított Sphagnum moha

Az élő mohánál egy fokkal könnyebb beszerezni a hosszú rostokból álló szárított Sphagnum mohát. Még csak nagyon rövid ideje próbáltam ki először.

Préselt kókuszrost

Tégla nagyságú tömör anyag, melyet vízbe áztatva egy vödörnyi földet kapunk. Az első alkalommal amikor ilyent használtam nagyon szerették a kancsókák, a kókuszrostnak nagyon jó a víztartó képessége. Második alkalommal viszont nagyon megjártam, szinte az összes kancsókám meghalt.

Fajoktól függően különféle adalékanyagokat keverhetünk a földbe. Én a következőket próbáltam:

Mészmentes homok

Elvileg a legegyszerűbb adalékanyag, de nekem nem vált be. Könnyen elképzelhető, hogy mégsem volt mészmentes.

Perlit

Nagyon könnyű vulkanikus kőzet, ami a talaj szerkezetét javítja. Ha ilyent vásárlunk fontos odafigyelni, hogy kertészeti perlitet vegyünk. Perlitet az építőiparban is használnak, vélhetőan az oda szánt anyag kevésbé tiszta.

2013. máj. 21. 16:44
 16/20 anonim válasza:

A növények többsége a magas páratartalma szereti. Ezt leginkább úgy tudjuk elérni, ha valami zárt helyre tesszük a növényt. Legegyszerűbb, ha egy átlátszó üdítős üveg (pontosabban műanyag) tetejét levágjuk, és fordítva a növény fölé tesszük. Így egy kis búra alatt fog növekedni a növény, ahol remélhetően elég magas a páratartalom. Nem árt az üvegre néhány lukat fúrni, a szellőzés miatt.

Az előző módszer nagyon olcsó, de ha több növényünk is van, akkor elég kényelmetlen. Ilyenkor lehet hasznos egy kis növényház, terrárium

2013. máj. 21. 16:45
 17/20 anonim válasza:
A növények elég sok fényt igényelnek. Ha kitesszük erkélyre őket, akkor nyáron ezt könnyen biztosíthatjuk. Arra azért ügyelni kell, hogy ne a tűző napra tegyük őket, annak nem fognak örülni. Ha nem éri elég fény a növényeket, világítással segíthetünk ezen. Én egyszerű energiatakarékos izzót használok. Vannak speciális fénycsövek, melyek hullámhossza állítólag pont megfelelő a növényeknek. Elég vegyes véleményt hallottam ezekről a csövekről, én még nem próbáltam.
2013. máj. 21. 16:45
 18/20 anonim válasza:
Télen viszont teleltetni kell, ha nem ezt tesszük, hanem továbbra is változatlan körülmények között tartjuk a lakásban, akkor szép lassan elpusztul.Télen hideg helyre (5-15 fok) kell tenni, kevesebb vizet adni neki, és kevesebb fényt. A levelek persze így is leszáradhatnak, de tavasszal egy átültetés után újra erőre kap a növény.
2013. máj. 21. 16:48
 19/20 anonim válasza:
Nekem is most elkezdett feketedni.22 nap alatt 5 fej nőtt ki de a 6ik 7iknek még épp,hogy kifejlődött a feje és pár nap után kinyílna de kezdenek feketedni.Fekete résznél megpuhult a levele.Eddig jól élt most nem értem mivan...Lehetséges,hogy ez a hirtelen hideg idő?
2013. jún. 28. 12:50
 20/20 anonim válasza:
Sziasztok, én vettem 40 magot és tudtam hogy nem szabad sima földbe ültetni mert a savanyúbb földet kedveli és meg se marad benne na de próbálkoztam és végül egy meg is maradt és nagyon szépen nő a normál földben de olvastam hogy maximum 7 levelet növeszt csak de viszont az enyémen már van 12 és még mindig látok apró új leveleket nőni amúgy esővizet kap csak az lenne a kérdésem hogy valaki más is próbálkozott már normál földbe ültetni? Mert szerintem az enyém nem fog így csapókat növeszteni mert több a tápanyag a földben és nincs rá szüksége vagy tévedek és az enyém is fog csapókat növeszteni később? Valaki másnak is van olyan vénusza ami 13-14 levelet növeszetett? Ja és a virágával mit csináljak ha pár év múlva az enyém is virágzana? Mert nem akarom hogy elpusztuljon utánna
2016. dec. 4. 17:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!