Budapesti társasházban élek, viszont nagyon szeretnék valami haszonnövényt termeszteni, hogy főzésnél saját alapanyagot tudjak használni. Mi az amit cserépben, ablakpárkányon is érdemes lenne?
2009. ápr. 6. 02:35
1/10 anonim válasza:
Fűszernövényeket mindenképp.
A zöldségeknél az a kérdés, hogy mekkora cserepeket tudsz az ablakpárkányra rakni. A legtöbb zöldségnek sok földre van szüksége, tehát nagy cserép kell. Próbálkozhatsz paradicsommal, paprikával, cukkinival, tökkel.
2009. ápr. 6. 07:34
2/10 anonim válasza:
Nagymamám egy óriási cserépbe fehérrépákat dugdosott, így mindig van friss petrezselyme. Jó ötlet, én is régóta tervezem, meg a fűszernövényeket is.
Mi egyszer anyuval régen ültettünk paprikát, szépek ki is hajtott,, de az öcsém, aki akkor 2 éves volt,. odament és lecsipkodta a kis babapaprikákat... így sose tudtuk meg, finom-e vagy sem :)
Hozzáteszem: panelos család vagyunk.
2009. ápr. 6. 08:16
3/10 anonim válasza:
Van balkonparadicsom is, csak egy nagy cserép kell hozzá!
2009. ápr. 6. 08:51
4/10 anonim válasza:
azokat a pici erőspaprikákat :D
2009. ápr. 6. 09:40
5/10 anonim válasza:
Szia! Én már több éve megfogadom, hogy erkélyre (enyém déli és nyáron nagyon meleg van) semmit sem szabad ültetni, csak paradicsomot, ezt is nagy diszperzites vödörbe, mivel a többi növény pl.föld alatt termők nem lesznek olyan nagyok mint a kertben. Kevés a hely és talaj a számukra. Most márciusban ültettem igaz dughagymát amiből sosem lesz főzőhagyma mivel már most húzogatjuk ki őket a cserépből. Esetleg még zellerpalántát ültethetsz friss zellerlevelek legyenek a levesben. Mindenesetre ha déli oldalon van erkély olyat ültess ami jól bírja a forróságot. Ha nincs erkély ablakba nem ajánlok tenni semmiféle cserepet, mert lefújja a szél. Azért remélem nem vettem el a kedved a panelkertészkedéstől.
2009. ápr. 6. 09:55
6/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Alényeget végülis megtudtam: minél nagyobb a cserép, annál nagyobb az esetleges siker:)
2009. ápr. 7. 01:56
7/10 anonim válasza:
...én idén metélőhagymát, metélőpetrezselymet, bazsalikomot, kakukkfüvet, kerti zsázsát és majorannát már biztos ültetek...
...szerintem te is maradj a fűszernövényeknél, mert a zöldségek nem tudnak cserépben élni...
2009. ápr. 7. 07:59
8/10 anonim válasza:
Én a 8. emeleten balkonládában neveltem eddig fűszernövényeket és szamócát is. Sajna nagyobbakat nem tudok pl pari meg ilyenek, mert leborulnának a párkányról (nincs erkélyünk) :(
2009. ápr. 7. 17:39
9/10 anonim válasza:
Kedves kérdezo,ha adhatok még egy jotanácsot a cserépben lévo bármiféle novénytermesztéssel kapcsolatban az ablak kulso párkányán. Mielott bármilyen cserepet vagy ládikot az ablak párkányára tennél, elobb vegyél az OBI-ban, Baumax-ban,vagy bármilyen más kertészeti áruházban olyan rácsot amit vagy a falhoz vagy az ablak kerethez lehet rogzíteni,amelyik meggátolja ezeknek az edényeknek az esetleges leesését. Néha még a legcsekélyebb szél is elegendo ahhoz, (vagy esetleg a novény úgy novekszik, hogy szélcsend idején is átbillenhet es leesik.)hogy balesetet okozzon, amiért te vagy a felelos, sot meg is olhet egy embert,ha jo magasrol a fejére esik.
Ugyhogy jol gondold meg, mielott bármit is kiteszel az ablak párkányára!
2009. ápr. 12. 19:44
10/10 anonim válasza:
Mint már többen is elmondták előttem.. fűszernövényeket lehet termeszteni meeg igen azt a pici csípős paprikát is. Nekem a mamám futóbabot termeszt az erkélyén :D. De lehet még koktél paradicsomot is ha olyan helyen laksz. Szerintem a legcélszerűbb a fűszernövény. Nem sok törődést igényel, csak locsolnod kell meg napoztatni (mértékkel). Snidlinget is termessz :D nagyon finom. Szintén termeszt ilyet a mamám. Meg mentát, jó lesz mentateának.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!