Összetéveszthető-e a Harlekin katica lárvája a Hétpettyes vagy más hazai katicafajunk lárvájával?
Pont ilyeneket láttam, mint ami ennek a honlapnak az alján látható. A legnagyobb 1 cm volt.
És voltak még kisebbek, 5-6 mm-sek, azok annyiban különböztek, hogy a oldalsó két piros csík között nem volt (vagy még nem volt kifejlődve) az a 4 sárgás-pirosas pötty, mint a nagyobbaknak.
Biztos, hogy mind harlekin katica? Egyik másik katica lárva sem lehet megtévesztően hasonló?
Nem vagyok hozzáértő, de ha nincs meg az a négy pötty, akkor én lefotóznám és beküldeném nekik (a honlapon lehet valahol jelenteni) és ők megmondják, hogy az-e.
A két csík közt a pöttyök elég árulkodók szerintem, de ha azok nincsenek akkor én nem lennék benne biztos (ha beírod gugliba, hogy harlequin larva (képtalálatok) akkor mindegyiken látsz pöttyöket is.
Első vagyok, egy fórumon ezt találtam:
"-De ahoz tudni kellen,EZEK melyik katica lárvái.Ezt hogyan lehet megállapítani egy laikusnak?"
"-Keress képeket a keresődben azzel a szöveggel : harmonia axyridis larva Ez az általunk behurcolt rossz.
Utána írd be: coccinella larva Ez a mi hétpettyes katicánk lárvája. Sok más Coccinela fajé is hasonló. Látható a különbség. Mivel már nagyon gyakori a harlekinkatica, ha olyan lárvát látunk, ami úgy néz ki mint az övék (szín, erőteljes tüskék), az tuti az lesz. Vigyáz, mert vannak hibás képek! A második keresésnél is fogsz találni H. axyridis lárvákat, amiket Coccinella lárvának hisz a készítőjük! "
Ettől függetlenül én akkor is beküldeném a képet... :)
ma 10:07-es!
Mondd, hogy nem ilyeneket láttál hétpettyessé fejlődni:
Na ma összegyűjtöttem 13 db pontosan ugyanilyet. Fényképezőm most nincs, hogy lefotózzam és beküldjem ide: [link]
Meg szerintem eléggé egy elfelejtett honlapnak tűnik, semmi frissítés, semmi hír...
És én sem vagyok hozzáértő, viszont újabban egyre több ilyet látok, és ha ez tényleg pusztítja a hétpettyes lárváját és eledelét, akkor én meg pusztítanám őt, csak még bizonytalan vagyok....
Hm, gondolkodom erősen... és bizonytalankodom én is, ezért tettem fel a kérdést. :-)
Ez például jobban hasonlít egy hétpettyes lárvájára, nem? Mondom így hozzá nem értőként persze. [link]
Amiket én láttam a kertben, azok, legalábbis a nagyobbak, egyértelműen olyanok, mint a harlekines honlapon... Oldalt 5-5 tüskés piros csík, középen 4 világos. Elkezdem őket irtani. A kicsiket meg megfigyelem.
Az az igazság, hogy találtam egy olyat is, ami egy levélen egy másik lárvát rágott. Valóban írják a neten, hogy a hétpettyes lárváját simán megeszi. Lehetséges, hogy ez is azt evett, mert bár már a nagy részét megette, nyomásra valami piros szín jött a lárvamaradékból, ezért gondolom hétpettyesnek.
És nem akarom, hogy kihaljanak a mi igazi katicáink!
További hozzászólásokat és esetleg ide tévedő szakemberek tanácsait szívesen veszem. Az eddigi válaszokat is köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!