Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan tudom kiirtani a tarackot?

Hogyan tudom kiirtani a tarackot?

Figyelt kérdés
Sziasztok! A kertünk kb. 800 négyzetméter, és most szeretném beültetni gyümölcs-, és díszfákkal, bokrokkal stb. A terület azonban egyelőre tiszta gaz, és nem tudom hogyan tudnám hatékonyan kiirtani.
2011. ápr. 5. 18:06
 1/7 anonim ***** válasza:

Konkrétan a tarackot?

Az kemény!

Én hétvégén csak egy pár négyzetméteren téptem ki a tarackot gyökerestől, hát többórás meló volt és nem könnyű. Ahogy a gyökeret tépem, a föld néha a szemembe ment, olyan erősen benne ragaszkodott a talajhoz. És a tarack oldalsó vékony gyökerei így is a földben maradtak, nem tudom, hogy azok elhalnak, vagy újra kinőnek majd...

De ha nálad ilyen nagy területről van szó, akkor szerintem valami gyomirtószerrel permetezd be először a gazt!

Nem tudom mi a neve, de van olyan szer, hogy a rápermetezed a gazra 1-2szer, aztán vársz, míg hat... Pár nap alatt felszívódik, és kihal a növény. Csak olyankor kell ezt csinálni, amikor nem esik az eső.

És így talán hosszú távon kevésbé fog kihajtani újra.

Ha leszáradt így a gaz, akkor vagy kitéped, vagy leégeted, aztán meg fel kell ásni, és egy ideig talán rendben lesz....

2011. ápr. 5. 18:20
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen, gyomirtóval. Vagy megpróbálhatod kapálógéppel nagyon alaposan ledarálni. Ha jó mélyen, jó sokszor átmész rajta van esély rá, hogy nem kel ki újra, vagy legalábbis nem olyan mértékben.
2011. ápr. 5. 19:30
 3/7 doboszoli ***** válasza:

Ekkora területet mechanikusan soha nem irtasz ki.

Kérj a boltban gyökértarackosok irtására való vegyszert, régen a Glialka volt, e azt hiszem ezt már I. kategóriába tették.

Akkor szórd rá a területre, amikor a tarackbúza jól meghízott, nagy a lombfelület. Tapadó szer (pl. Nonit) segíti az akciót.

Ezután 3-4 hét múlva kipusztul a tarack. Közben kaszálni, kapálni, tilos, mert a vegyszer hatását veszti.A száraz fű eltakarítása után bármilyen kultúra vethető.

Ja! Nem lesz olcsó mulatság.

2011. ápr. 5. 20:00
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha nem akarsz vagy nem tudsz gyomirtót használni, és a gyomlálás mellett döntesz, akkor próbáld úgy, ahogy én csináltam: először ásóval négyzetrács-szerűen bevagdostam a földet (úgy, mintha ásni akarnék, benyomtam az ásót a talajba, de nem fordítottam ki a földet, hanem kihúztam az ásót, mellette is benyomtam a földbe és így tovább, aztán keresztben is ugyanígy), utána nagyon könnyű volt gyomlálni, gyorsan tudtam haladni. Persze talajtípustól is függ, nálunk eleve laza, homokos a talaj. 800 négyzetméteren mindenképp nagy munka lesz. (Aggódtam, hogy a gyökérdarabokból hamar visszanő majd a tarack, de nem volt gond.)
2011. ápr. 5. 21:32
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Kapálógéppel nem ajánlanám, mert ahány darabra vágod a tarack gyökerét, annyi új hajtása lesz! Vagy ásod és szeded ki amennyit csak tudsz, vagy gyomírtózól. A glialkával lehet a tarackot írtani, de nem biztos, hogy első permetezésre mind kimegy! Akkor ismételd meg! Ha minden áron előbb megakarsz szabadulni a taracktól a fásíttás előtt akkor tedd meg, mert friss fásíttás mellett nem lehet gyomírtózni, sőt az első 2-3 évben kis facsemeték , szőlő, cserejék mellett nem ajánlott a gyomírtózás mert kipusztulhatnak!
2011. ápr. 6. 12:35
 6/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek!
2011. ápr. 7. 15:29
 7/7 anonim ***** válasza:

Gyomírtón még gondolkodok.

Van 1 " ásóvillánk ", saját gyártmány. Azzal lazítanám a talajt, és kihúzni amennyire kijön. ( írták előttem, ásós verzió )

Rotánk nincs, és azt gondolom én is, minden gyökér darab nagy eséllyel kinő. :(

Jó nagy meló lesz, de a legkevesebb kémiai " löttyöt " juttatnám, szeretném kijuttatni.

A büdöske nem jött be a krumpli bogárra. :(

Paradcsomvész / burgonya vész miatt " kell " permetezni.

2016. jún. 5. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!