Törpe cukorsüvegfenyőm fokozatosan elszárad. Hogyan
menthetném meg?
Figyelt kérdés
Karácsonyra vettük, az árus azt tanácsolta, h tavaszig tartsuk a lakásban, tavasztól őszig pedig kint. Kb egy hónap utá gyönyörű, élénkzüld, kb kétcentis rügyeket hozott, de mostanra többnyire már ezek is lekonultak, barna tűleveleit hullatja. Valósínűleg nem volt jó ötlet a lakásban tartani, de attól tartok, hogy ha most kitenném a teraszra (pesti lakás, nincs kert, csak terasz) akkor megfagyna a hirtelen hőmérsékletcsökkenéstől. Mit tanácsoltok?
2011. márc. 2. 20:26
1/5 anonim válasza:
A cukorsüveg nagyon szereti a párás mikroklímát, szerintem itt azzal lesz a baj. Még odakint is előfordul, hogy megtámadják pl takácsatkák, mert nincs elég pára (nálunk táblán is történt már ilyen, de kiheverték). Öntözd rendesen, biztosíts neki megfelelő párát, s talán túléli. Reménykedjünk.
2011. márc. 2. 20:44
2/5 anonim válasza:
A másik, ami eszembe jutott, nem kellően nagy földlabdával emelték ki (ami gyakran előfordul, ha karácsonyfának szánják, hogy beleférjen a konténerbe), így nem volt elég gyökere-hajszálgyökere, na ez esetben nem sokat tudsz tenni...
2011. márc. 2. 20:46
3/5 anonim válasza:
Én kint teleltetem őket cserépben, még csak nem is takarom vagy süllyesztem a földbe őket, és semmi bajuk.
Nem lakásba való.
A tiédnek szerintem kevés a FÉNY.
Ha most kivinnéd akkor "megfázna", mert idő kell neki, amíg alkalmazkodik a nagyobb hidegekhez.
A helyedben nappal kivinném (kezdetben csak 10 fok felett).
És a lakásban se legyen több, mint 15fok és persze sok fény.
A páratartalomra tapasztalatom szerint nem érzékeny.
Amatőr kertész.
2011. márc. 2. 22:27
4/5 anonim válasza:
Nem kötekedés, de tapasztalat ide, tapasztalat oda, tény (tény!), hogy a száraz környezet kedvez a takácsatkák elszaporodásának. Ez nem képez vitaalapot.
De inkább reménykedjünk a növény túlélésében. Egyébként valóban nem szobanövény, de ugye ez már késő bánat, hiába mondjuk s nem is segít, hogy hiba volt bevinni.
Mindketten másik oldalról vizsgáljuk a problémát. De azért adok egy zöld kezet.
2011. márc. 2. 22:36
5/5 A kérdező kommentje:
Sziasztok, köszönöm a válaszokat. A földlabda valóban jelzés értékű volt csak, de a megvétel napján átültettem, ez láthatóan nem viselte meg, sőt. Enyhébb időben elkezdem "kiszoktatni", néhány héten át, aztán végleg kiteszem a teraszra, hátha új erőre kap. Ha 15-16 fok lenne a környezetében, akkor sajnos mi is annyiban élnénk, mert a konyhában lakik :(. Most már tudom, hiba volt az árusra hallgatni, azóta sokan mondták, h pár nap után még simán kitehettem volna, de ez már késő bánat, most próbálom valahogy éeltben tartani szegényt... Sokat öntözöm növényi tápszeres vízzel, remélem, az jót tesz neki.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!