Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor metszitek az alábbiakat...

Mikor metszitek az alábbiakat meg?

Figyelt kérdés
Gyümölcsfákra és sövényekre gondolok illetőleg mikor kezditek el felásni a kertet,meg ültetni?Ki hogyan szokta csinálni?
2011. febr. 5. 15:41
 1/8 anonim ***** válasza:
Ásni ősszel legjobb mert a fagytól porhanyósabb lesz a föld. Metszeni is ősszel. Tavaszi metszésnél meg kell várni hogy látszanak rügyek.
2011. febr. 5. 16:15
 2/8 A kérdező kommentje:

Az az igazság,hogy dísznövénykertész vagyok.

Csak kiváncsi lennék mások ,hogy szokták,mert azért mégsem zöldségtermesztő lettem végül.És így kicsit más.Csináltam már ősszel is tavasszal,de nagy külömséget nem vettem észre.De köszi a válaszod.

Várom a többiekét is.

2011. febr. 5. 16:30
 3/8 A kérdező kommentje:

A legszebb az,hogy nállunk már kipattogtak rendesen a fák bokrok.De a fagytól még tartok. . .

De már annyira mennék kertészkedni :D

2011. febr. 5. 16:31
 4/8 titak ***** válasza:

Én az almafélék és a szőlő metszését ilyen tájt szoktam kezdeni, a csonthéjasokat, díszfákat, stb. csak tavasszal, bimbós állapotban.

Szántani is ilyenkor szokok (persze csak kisebb fagyoknál), hogy a talaj még szét tudjon fagyni tavaszig, de ne ülepedjen le annyira mint az őszi szántáskor.

2011. febr. 5. 17:29
 5/8 titak ***** válasza:
Ja, a csonthéjasokat nyár végén metszem, tavasszal csak kiigazítom.
2011. febr. 5. 17:31
 6/8 anonim ***** válasza:

Én is kertész vagyok.Ásni ősszel érdemes hogy a téli csapadék könnyebben és mélyebbre bejusson a talajba,ráadásul a fagy porhanyossá teszi a talajt.

Metszeni fagymentes időben kell lombhullástól rügyfakadásig,ugye a nagykönyv szerint!Gyakorlatilag febr vége márc.eleje tájékán,ahogy az idő engedi.Aztán van még a gyümölcsfák zöldmetszése nyáron(pl:őszibarack)

2011. febr. 6. 22:56
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Ásni azért nem ások ősszel,mert így is dagonyázni lehet kint:( Illetőleg nállunk annyira sz*r a talaj (homokos) hogy már tavasszal simán fújja a szél ,nyáron meg . . .

2011. febr. 7. 11:31
 8/8 anonim ***** válasza:

Ásás: Nekem egyértelműen az ősz vált be. Tavaly nem tudtam elintézni az ősszel, és tavasszal kellett kezdenem, amikor már vetni kellett volna, és az összeállt rögöket nehéz úgy szépen szétporlasztani hogy igazán jó legyen. Mindig el voltam maradva magamtól egy lépéssel (Nappalis diák vagyok, 20 éves, ez mellett művelem a kertet, és nehéz jól beosztani az időt)

A metszést most kezdtem, elvileg az a lényeg, hogy ne legyen -5 alatt a hőmérséklet metszéskor.

A dióval viszont vigyázni kell, tavasszal nem szabad metszeni, mert a nagy gyökérnyomás miatt rengeteg nedvet enged a fa a sebekből, és szinte "elvérzik".

Az őszibarackot pedig rügypattanás után kell metszeni.

2011. febr. 7. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!