Hogyan kell gyümölcsfát megpermetezni?
Laikus vagyok a témában, sosem csináltam ilyet.
Van 2 almafa és egy meggyfa az udvarban, ahová kb bő egy éve költöztünk. Tavaly sok gyümölcs termett, de elég sok volt közte kukacos.
Milyen szert kellene vennem ha ezt meg akarom előzni? Hogyan kell felhasználnom? Milyen permetezőt vegyek, s azzal hogyan kell bánni? Mikor kell elvégezni? Stb
A fákat megmettszettem, ha ez fontos. Köszönöm a hasznos tanácsokat.

Ezt ne itt a gyakorin kérdezd meg! Vannak rá nagyon jó videók, oktató anyagok. Minden fát máskor, mással és máshogy kell kezelni.
Ezehez hasonlókat nézz meg:

A meggy a cseresznyelégytől kukacos.
Szedés előtt 2 héttel szoktam megpermetezni 2 hetes ÉVI-jű felszívódó szerrel (pl. Spilan), aztán még szedés előtt valami 3 napos szerrel (pl. Full). Ez így 10 évbőn 9-ben jól működik. (A 10. évben viszont késnek a cseresznyelegyek, és olyankor petéznek, amikor már kezdjük szedni. Ebben az esetben nincs orvosság.)
Korábban felesleges permetezni, mert a nagy többség még a talajban alszik, báb formájában. Egy-kettő felébred korábban is, de az ezek által károsított szemek lepotyognak, mire megkezdődik az érés, szóval te már nem találkozol a kukacaikkal.
Az alma az almamolytól lesz kukacos. Ez ellen viszont nem egyszerű védekezni, mert 2-3 nemzedéke van, és ezek elhúzódva jelentkeznek. A nemzedékek összeérnek, folyamatosan vannak április végétől szeptember elejéig.
Azt érdemes csinálni, hogy megpróbálod az első nemzedék nagyját likvidálni, és akkor a maradék utódai már nem fognak túl nagy kárt okozni.
Mivel nálad a permetezetlenség miatt már óriási mennyiségben vannak, ezért az első évben komolyabban kell venni a védekezést, hogy ne ússza meg olyan sok, amiből már nagy károd lehet.
Tehát a tennivaló: május legelejétől másfél hónapon keresztül 7-10 naponta permetezni kell. Ugyanazt a szert kétszer használd egymás után, aztán válts. Legyen felszívódó és kontakt szer is. Használj tapadásfokozót, mert különben az almák felszínén nem marad meg a szer.
Ez így sok permetnek tűnik, de ezeket még az almák apró korában, és sokkal a szüret előtt használod, így szüretre el fognak tűnni.
Még egy technikai tanács: ahol az almák fürtökben vannak, ott ritkítsd meg őket úgy, hogy csak 2 maradjon együtt. Mert ha több van, akkor már a köztük lévő részt nem éri permet, és a kikelő kis hernyók pont itt fúrnak be. Aztán ha befúrtak, már nem lehet ellenük semmit csinálni.
A folyékony szereket olcsóbb kimérni: gyógyszertárban veszel egy 2 ml-es meg egy 5 ml-es fecskendőt, hozzájuk a legvastagabb injekciós tűt kéred, amit tartanak. Ez így együtt egy százas, és pontosan tudsz adagolni.
Por mérése nagyobb befektetést igényel. Nekem ilyenem van vagy 10 éve, ugyanazzal az elemmel, már 1000 mérésen túl:
Azért érdemes századgrammost venni, mert ezzel még fél deci permethez is ki tudom mérni a szert, ha csak 1 cserepes növényt akarok megszórni valami ellen, virágpermetezővel. (Természetesen, a 12 l-es motoros permetezőhöz is alkalmas.)

Gazdaboltban megmondják mivel permetezz.
Most legfontosabb lemosó permetezés kellene de gyorsan.
Nevéből adódóan vastagon kell permetezni szinte csöpögjön le az agakról
Cseresznye légy ellen már virág hullas után rögtön kell permetezni amíg borsó nagyságú nem lesz kb három hétig hetente egyszer.

4
Ez totális baromság.
A lemosópermetezés kukac ellen értelmetlen, mivel a cseresznyelégy bábjai a földben telelnek, az almamoly pedig olyan helyen a kéregben, ahol a 99%-ukhoz nem fér hozzá a lemosószer.
A cseresznyelégy lárvája (vagyis a kukac) meg nagyjából 10-12 napot tölt a gyümölcsben, hideg időben esetleg 15-öt is. Tehát ha kukacos a meggyed, az nagyjából az utolsó két hétben került bele. Vagyis három hónappal előbb hiába permetezel, amikor még az anyuka is a földben van, báb formájában...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!