A datolyaszilvát milyen koronaformára kell metszeni?
Közben találtam egy-két videót és ezekben viszont hasonló módon metszik mint az őszibarackot, vagyis katlan koronára.
Az almát viszont központi tengelyes korona formára ajánlott metszeni, hacsak nem vízhajtásokat akar nevelni az ember.
Nem tudom hogy ha a datolyaszilvának meghagynék egy sudarat, az nem e hajolna ki idővel oldalra.
Azért írtam, hogy tetszőleges. Az almát is sokféleképpen lehet. Igazából manapság már ritka, hogy központi tengelyesre csinálják. Ültetvényben kizárt. Ahhoz egy aránylag erős alanyfajta kellene.
Nekem 25 éves datolyaszilvám van, metszem minden évben, sudaras, amire fel tudok mászni, és csak az oldalsó ágakhoz muszáj létrán billegni.
Az első linkeden a fa túl van metszve, láthatóan tele van vízhajtásokkal. Nyilván óriásgyümölcsökre megy az illető, arra van piaca. Meg a földről való művelhetőség se mindegy egy ültetvényben.
A második link elég érdekes, a nagy fához nincs egy létrája az öregnek, csak az alját nyizbálja.
Értem.
De azért az almás bekezdéseddel vitatkoznék mégy egy kicsit, a többivel egyetértek.
Én sok helyen láttam katlanra metszett almát, de azok minden év végére úgy néznek ki mint egy seprű..
Ültetvényekben is szinte minden esetben központi tengelyesre metszik.
Én tőle tanultam meg a metszési fortélyokat, itt épp egy almafát metszenek: [link]
Ez ültetvény, szabadorsó, speciális alany, ami gyengén nő. Valóban szokták használni, de normál, faiskolákban kapható fákkal ez nem működik. Vagy csak rengeteg munkával, és még úgy is kínlódás lesz.
A rengeteg vízhajtás a túlmetszés miatt van. Erős növekedésű fáról metszenek le sokkal többet, mint amit az alany indokolna. Természetesen, az almánál a katlan jobban előhozza a vízhajtásokat, más koronaformánál ugyanezek a túlzottan erős vesszők a korona külsején nőnének, de ugyanúgy le kellene őket vágni. Ha túl erősen hajt egy almafa, akkor ráadásul kevesebb is lesz a virágrügy. Datolyaszilvánál ez nem akkora gond talán, mert az hajtáson terem, mint a szőlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!