Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen zöldségeket vagy...

Milyen zöldségeket vagy fűszernövényeket szoktatok megvásárolni palántaként pl. piacon és mik azok a palánták amiket szívesen megvennétek ha lehetne kapni de általában nincs a piacon?

Figyelt kérdés
tegnapelőtt 18:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Én csak paprika, paradicsom palántát veszek minden évben. Különlegesebb paradicsomot vennék, ha találnék.
tegnapelőtt 19:19
 2/11 A kérdező kommentje:

#1 Mint pl sárga ökörszív paradicsom [link]

Vagy fekete paradicsom? [link]

Egyébként azért tettem fel a kérdést mert idén szeretnék eladásra csinálni palántákat és szeretnék különlegesebb palántákat is

Rebarbara palántára vajon mennyire lenne igény?

Vagy mondjuk egy ilyen fajta paprikára? [link]

tegnapelőtt 19:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Én pont keresek valakit, aki nem csak a tipikus paprika, paradicsom palántákat árulja, mert nálunk iszonyat ritka, ha ennél tovább lát valaki. Bár azokból legalább sokféle beszerezhető.

Szeretnénk uborkát, cukkinit, karalábét, akár borsót, kukoricát, édesburgonyát, padlizsánt, bármit. Magról semmit nem tudok a helyére vetni, mert amint kibújik lezabálják a csigák. Ha nagyobb palánta, akkor már jobb eséllyel marad meg, de nekünk most gyerekek mellett nincs kapacitásunk palántázni sajna. Szóval ha a közelünkben laksz, palántázz mindent légyszi, aztán pedig szólj. :D

tegnapelőtt 21:19
 4/11 anonim ***** válasza:
Sárga paradicsomot szoktam találni (Szolnok megye), a feketére pályáznék. Most így nézegetve én is elgondolkodtam a magvetésen, van egy kis üvegházam, de aztán eszembe jutott, hogy mekkora csalódást okoztak. Sokszor nem az kel ki, ami a képen van, a fekete például sima piros lett, de neked sok szerencsét hozzá.
tegnapelőtt 21:56
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Én nem szoktam venni semmi palántát, mert értelmetlenül drágák lettek, a leendő termés árának felébe kerül egy poharas palánta. Aztán vagy megmarad, vagy nem...

A csigák nem okoznak gondot (van annyi eszem, hogy granulátummal kipusztítsam őket).

De a lótetű fogósabb kérdés, Arvalinnal lehet csökkenteni a számukat, de csak egyedileg a lyukakba szórva, vagyis mire sikerül egyet elkapni, akkorra már sok kárt csinált. Tavaly azt találtam ki, hogy forrasztópákával kilyukasztgatott edényben neveltem, és azzal együtt ültettem ki, ez üzembiztos védelem, de az indulást erősen lassítja.

Régebben, mikor eladásra termeltem, szabadgyökerű paprika-, paradicsom- és virágpalántákat vettem nagyon olcsón, vagy rendelésre, vagy szezon vége felé közeledve. Plusz még neveltem is 300-at virágládákban.

Ha nagyobb város nagyobb piacán akarsz árulni, akkor kis tételben lehet próbálkozni különlegességgel, de minden más esetben felesleges. Piacra kevés fiatal jár, aki fogékony az újdonságokra. Jellemzően idősebbek mennek, ők meg a bevált hagyományos fajtákat keresik főleg és nagy tömegben. Házhoz meg nem nagyon megy el senki autóval pár palánta kedvéért, főleg, ha nem a szokásos piaci ár harmadáért árulsz.

Talán még egyes falvakban lehet palántát eladni Marketplace helyi csoportjában hirdetve, ahol az emberek azért vásárolnak nálad, hogy ne kelljen a városi piacról hazacipelni. Meg hogy le tudják ordítani a fejed, ha mégse lesz fajtaazonos a palánta... De falun kevesen érdeklődnek a különlegességek iránt. Mivel falun is főleg már csak idősebbek kertészkednek, a túlnyomó többség csak füvet meg bozótot nevel a kertjében. Sok faluban meg úgy vannak az emberek, hogy falubelivel akkor se üzletelnek, ha az illető ingyen adja a portékáját.

Én termeltem kis tételben mindenféle különlegességeket, és piacon sokan meg is nézték, hogy jaj de érdekes, de csak kevesen vettek kóstolót. Legközelebb meg megint a normál fajtát vették, nem ezt a különlegeset. Még egy szimpla sárga paradicsom is túlmegy az emberek tűréshatárán.

Ami tulajdonképpen érthető is, mert ezek az érdekességek csak érdekesek, de étkezési értéket tekintve többnyire nagyon alulmaradnak az ízre szelektált fajtákkal szemben.

Évtizedek piaci tapasztalata az, hogy bármi ötödosztályú szemetet hamarabb el tudok adni, mint szokatlan zöldséget vagy gyümölcsöt.

tegnap 07:37
 6/11 anonim ***** válasza:
5# Megszólítva érzem magam, mert én említettem a csigákat. Nekem is "van annyi eszem", hogy írtom őket, mégis annyira sok van, hogy a helyben vetés az nálunk egyszerűen nem működik. 20 centi alatti növény gyakorlatilag mindenestől eltűnik. De ha van tuti méreg recepted, amin tényleg nem jut át egy sem és a növényekre sem jelent veszélyt, akkor szeretettel várom az infót, mert szomorú ez így...
tegnap 09:28
 7/11 A kérdező kommentje:

#6 Szia!

Én tudok javasolni egy bio szert, ennek nem azonnali a hatása, ezért már néhány héttel korábban el kell kezdeni a használatát.

Ez egy olyan parazita, ami kizárólag a meztelencsigákat támadja.

[link]

tegnap 09:48
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Olvastam róla jókat, de egy ilyen pici, kedvtelésből tartott kerthez szerintem irreális árú, mellesleg a maradék kuka. Tavaly próbáltunk társulni, hogy ne legyen "maradék", így anyagilag is jobban jönnénk ki, de végül kudarcba fulladt. Lehet idén megpróbálkozunk vele.
tegnap 10:15
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Rebarbarát ritkán vesznek mert évelő.
tegnap 10:47
 10/11 A kérdező kommentje:

#9 Akkor Rebarbarából nem sokat csinálok.

De most még amit találtam, az az epermenta, narancsmenta és a csokimenta. Mondjuk ezeknek már a magja is elég drága..

Na mindegy valamennyit próbaképp ezekből is csinálok.

tegnap 11:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!