Üzent nektek így virág amit ti neveltetek?
2,5 éve vettem egy korallvirágot, nagyon szép lilás rózsaszín virágai voltak. Mint a tűzlángja, élénk.
Öntöztem stb egy idő után elhalt. De hagyott maga után a cserépben egy új növényt, új hajtást.
Azt átültettem, megmentettem.
De viszont az már nem virágzott egyáltalán. Tanácsok szerint sanyargatni kellett volna hozzá, hogy nyíljon, (ritkán öntözni es sötétbe helyezni) de anyámmal megtárgyalva ezt elvetettem. Ezt a lehetőséget.
Öntöttem rá tápoldatot.
Gyönyörű élénkzöld bokor lett, csupa élet erő az egész, mellette a rézdíszek tárgyak olyan volt mint a győzelem kapuja érzés.
De nem viragzott de nem volt baj, eldöntöttem, hogy jó lesz így.
Eltelt egy év.
Es tavaly március 8 ika eljött es megjelent rajta egy kis virág! Mintha nekem hálából növesztette volna! Majdnem elsírtam magam. A virág tartott vagy 2 hétig. Aztán elnyílt. Azóta sem nyílt, de érzem az nekem volt üzenet.
Most télen meg kellett metsszem mert kissé fonnyadásnak indult, de remélem túléli a telet.
Köszönöm hogy megoszthattam
Irigylésre méltó a történeted. :)
Én vallom, hogy a növények is kapcsolatban állnak az emberrel. Tudják, ki az, aki árt nekik, vagy gonoszul viselkedik, és ki az aki kedves velük, gondozza őket. Erre volt tudományos kísérlet, nem én találtam ki.
Amit tudok, az az, hogy volt olyan, - régen - anya megfenyegette a kicsi őszibarack fát, hogy ha nem terem, kivágja. Akkor kifejlődött néhány gyümölcs abban az évben. Nekünk, a hugival - mivel elfogadtuk, hogy nem minden évben tud teremni, volt hogy kb. 2 kg gyümölcsöt termett, volt, hogy szinte semmit, mert elfagytak a virágai, de nem is erölködött.
Viszont, amit anya művelt az egyik almafával, az örökre belém vésődőtt.
Ő ültette, de nem igazán foglalkozott a fával. Termett is rendesen, de csak savanyú almát. Alatta volt a hintaágy, és anyának elege lett a sok lehullott gyümölcsből. Anyára rájött a hoppáré, hogy márpedig ő kivágja a fát, mert úgysem esszük a gyümölcsét, és a sok lehullott gyümölcs, csak gond. Könyörögtünk a húgival: ne vágja ki, mert árnyékot ad, ezért is jó a hintaágynak, mert nem eszi az UV a hinta ponyváját. Azt is megígértük, hogy eltakarítjuk a lehullott gyümölcsöket, csak ne bántsa a fát. Mégis, mikor mindketten dolgozni mentünk, kifürészelte úgy, hogy hagyott a fa törzséből kb. 50 centit. Hiába háborodtunk fel, amikor rájött a konokság azt tette, amit ő elképzelt.
Aztán egy idő után, a megmaradt fatönk oldalt kezdett hajtani egy csemete ágat. Anya megmérgelődött, és egy idő után kitépte a kis hajtást. Erre a fatönk ketté hasadt, és soha többé nem hajtott ki. Én azt éreztem, hogy anya a fa lelkét tépte ki tövestől. Nagyon rossz érzés volt.
Én igyekszem tisztelettel viszonyulni a növényekhez, bár elismerem, hogy néha nem törödöm vagyok, bár nem szándékosan, csak nekem is vannak nehéz dolgaim az életben, és akkor nem a cserepes növény az első.
Épp emiatt jelenleg az új otthonomban - belül - nincs is élő növény, csak mű, mert félek, hogy miattam halna ki egy élőlény, mert tőlem függ, én meg a saját gondjaim miatt nem gondoznám. Ettől független elképzelhető, hogy a kertrészembe fogok telepíteni virágokat, de inkább olyanokat, amik nem igényelnek szoros felügyeletet.
Anyu kolléganője kidobott vmi virágot lomtalanításkor kB 2009ben. Egy ujjnyi vastag fás tő volt Levágva kB 20 cmre a földtől, száraz levelekkel volt tele, de még élt. Anyu elhozta, kB 2-3 hónap alatt kizöldült, de nem volt szép a vágás miatt, ő is ki akarta dobni. Én pont egyetemre mentem és az albiba jól jött vmi zöld, így elvittem. Semmi extra néha megöntöztem, és növögetett. Diploma után osszekoltoztem a férjemmel, jött velem a virág itt már kB 1,7m magas volt.
Évekig élt velünk. Semmi extra.
2018ban megszuletett a kislányunk és virágba borult hatalmas tenyérnyi rengeteg fehér virág. Majdnem 10 évig volt meg és soha nem virágzott. És olyan brutális erős virág szaga volt, hogy nem lehetett megmaradni a lakásban tőle. Akkor néztem utána hogy egyáltalán mi ez. Addig a nevét sem tudtam, sávos sárkányfa.
Viszont kiraktuk a lépcsőházba a szaga miatt.
Elviragzott visszahoztuk. Pár évig még élt, de soha többé nem virágzott. Talán tavaly nyáron száradt ki... Nem locsoltam...
Azt üzente neked a korallvirág, hogy ilyet is tudna, ha jól tartanád, és nem kínoznád neki alkalmatlan körülmények közt... Minden növénynek megvan a maga igénye, és eszerint kellene tartani, nem pedig más növények igényei szerint. Kb. mintha a halat kivennéd a vízből, csupa jó szándékból, hogy szegény ne dideregjen ott a hideg vízben, sokkal jobb lesz neki a levegőn...
Télen van vagy másfél-két hónap, ami alapból is elég sötét ahhoz, hogy beindítsa a virágzást a korallvirágnál, de ha biztosra akarsz menni, még be is pakolhatod éjszakára pl. egy ablaktalan fürdőszobába, hogy több legyen neki a sötét.
A meleget csak nyáron szereti, télen inkább 15-20 fok közt kell tartani. Még az időszakos 10 fok is jobb, mint a 25. Legalábbis, ha virágot szeretnél.
A hűvös környezet azzal jár, főleg egy pozsgás növény számára, hogy könnyebb agyonöntözni. Alapból se viseli jól a túl sok vizet, de hűvös helyen még rosszabbul, elrothadnak a gyökerei. Meleg helyen lehet ugyan hetente bőségesen öntözni, de hűvös helyen inkább ritkábban és kevesebb vízzel.
A metszést szokták még emlegetni, de ez nem a virágzással van kapcsolatban, csak a növény formásabb, ha metszik.
Minél jobban megközelíted a neki kellemes körülményeket, annál valószínűbb egy rendes virágzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!