Nyáron meg télen miért nem jó fákat, növényeket ültetni?
Nyáron könnyen kiszárad, télen megfagy mielőtt begyökeresedne.
A mérsékelt, csapadékosabb időjárás a legkedvezőbb, hogy megeredjen.
Téli ültetésnél semmi baja nem lesz az égvilágon, a fagypont feletti időpont tökéletes egész télen.
Csak ha ültetéskor meg van fagyva a föld, akkor nincs porhanyós föld, amit a gyökerek köré tudsz tenni, és vízzel odamosatni. Sárdarabokat és fagyott rögöket meg hiába teszel oda, azok nem veszik körül a gyökereket, így akár ki is száradhat a csemete. Láttam egy gyümölcsös ültetését, amihez a gödröket kiásták géppel, aztán mire hozták a csemetéket, már megfagyott a föld, novemberi mínuszban ültették. Hát, a fáknak talán a negyede maradt meg.
Ha a fagyott növényhez meleg kézzel nyúlsz, akkor a hirtelen kiolvadástól a kérge fagysérülést szenvedhet. Ha a gyökere is 0 fok alatt van, és aránylag meleg vizet öntesz rá, amitől hirtelen olvad ki, akkor a gyökerek fognak megfagyni.
Nyáron csak annyi a gond, hogy a növényen van egy rakás hajtás meg levél, amit életben kell tartani, de gyökér meg nincs hozzá, így szépen elszárad a növény. Konténeres növényt lehet egész nyáron is ültetni, viszont ha nem tudod szükség esetén akár naponta kétszer öntözni, akkor ki fog száradni. Mivel az összes gyökérzet csak egy cserépnyi földben van, amiből hőségben akár pár óra alatt kiszedi a vizet. Ezen a helyzeten persze visszametszéssel lehet javítani, akkor kevesebb lesz a párologtatás. (Ezt általában az emberek nem szokták megcsinálni, mert sajnálják a szép hajtásokat, aztán csodálkoznak, hogy elsárgulnak a levelek.)
Sőt, még szabadgyökerű fákat is ültettem már augusztusban is, amik gond nélkül megmaradtak. (Akkor jutottam hozzájuk ingyen, nem lehetett várni.) Csak persze ésszel kellett csinálni, azaz a föld feletti részt a minimális gyökérhez igazítani egy metszőollóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!