Kezdőoldal » Otthon » Kert » Őstermelő lehetek saját...

Őstermelő lehetek saját udvaron, illetve bérelt udvarokon történő termelés esetén is?

Figyelt kérdés
Ugye mezőgazdasági őstermelőként emlegetik. Valójában ahol termelést folytatnék az a saját udvarom lenne és ezen kívül 2 db bérelt udvar. Azért írok udvart, mert besorolás szerint belterületi, kivett, azaz földtörvény alá nem esnek a területek és a definíciónak sem megfelelő termőföld, azaz nem szántó, legelő, gyümölcsös, kert, hanem szabadon adható, bérelhető kisebb területekről beszélünk. Ilyen esetben is kiváltható az őstermelői vagy hogy is van pontosan ez?
tegnap 11:31
 1/2 anonim ***** válasza:

Igen, kiváltható az őstermelői igazolvány. Teljesen mindegy, hogy hol és milyen területen gazdálkodsz. Ha csak erkélyen virágládában termelsz, arra is kiváltható.

A bérelt területtel kapcsolatban lehet gond, mert akitől béreled, valószínűleg neki adózni kellene utána, amit nem biztos, hogy szeretne. Majd mikor mész a gazdajegyzőhöz (falugazdászhoz) a részletek iránt érdeklődni, akkor ezt is kérdezd meg. Vagy ha bérelt terület nem nagyobb, mint a sajátod, akkor esetleg nem jelented be, csak a saját területedet.

tegnap 12:46
 2/2 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy termőföld bérlése esetén, ha 5 éves szerződés van, akkor nem kell fizetni ugye 15%-ot, talán terménnyel való fizetség esetén is ugyanez van 5 évnyi vagy annál több idő esetén, de ezt biztosan nem tudom. Na már most mivel földtörvény nem játszik így fogalmam sincs, hogy ez csak klasszikus "termőföldeknél" van-e így, vagy itt is alkalmazható-e. Viszont mivel nincs kifüggesztés, azonnal bérelhető, így talán elég lehet egy olyan ellenérték, mint a terület rendbentartása, amiért bérlem, eredetileg így is lenne, tehát nem kérne pénzt érte a nagyon jó ismerősünk. Tehát lehetne bérleti szerződést íratni mondjuk vele, de nem pénzbeni lenne, hanem mondjuk az udvar rendbentartásért cserébe ő bérbe adja nekem 2 évre, ami opcionálisan hosszabbítható. Fogalmam sincs erről, de ha nem fogadnák el, akkor pl lehetne írni bérleti díjnak akár 1, 2 forintot is, amiből ugye most mit adózna? De a rendbetételt is el lehetne fogadni sztem, mert ez az igazság tulajdonképpen. Ezen a téren nincs tapasztalatom, lehet a falugazdász mond rá valamit majd, hogy csináljuk, vagy mit javasol. Igazából az, hogy ő bérbe ad, akár így, akár úgy engem például nem érint, most kifizetem azt a 30-40 ezret is, amiből ő leadozik 15%-ot. Ez nem probléma, viszont nem akar érte pénzt sem elfogadni, de foglalkozni sem akar az udvarral. Területek közé fel lehet venni, elvileg szerződés nélkül is, így viszont nem tudom, hogy nagy feneket kerítek ennek és lehet nagyjából papír se kellene, persze, ha hatóság kérne lenne és igazolnánk, ahogy ők kérik, ez már századrangú részletkérdés és mivel évtizedes jó ismerősök vagyunk, nem hinném rizikós lenne az egész bárhogyan is. Viszont ő nem foglalkozna vele. Szívességi földhasználat meg ugye a kert, szántó, stb esetén köthető közeli rokonok közt ami ki van szintén zárva és nem vonatkozik ugye földtörvény alá.
tegnap 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!