Akác oszlopok tartósítása olcsón de hatékonyan hogy nagyon sok évet kibírjanak?
Kb 2-3 köbméter akác faanyagról van szó.
Növény támrendszer fog belőle épülni, a növények nem fognak vele érintkezni, csak a növénytartó huzalokat és a rashel hálót fogják tartani.
Fáradtolajba szokták áztatni az oszlopok talajban lévő részét + 10-15 cm. A többi részét néhány évente szintén lekened fáradt olajjal. Nem kerül semmibe és életed végéig biztosan kitart. Semmi nem fog bele menni.
Fáradt olajat autó szerelők szívesen adnak.
Szüleim mikor megvették a házukat kb 60 éves akác oszlopokkal volt ki parcellázva az udvar, egy sem volt elkorhadva, csak azért szedtük ki mert nem kellett. Az öreg évente lekente fáradt olajjal.
Egyel jobb megoldás a kátránnyal lekenni az oszlopok földben lévő részét, a földfelszínit pedig fáradt olajjal kenegetni. Így még az unokáid életét is kiszolgálja.
Igazából az olaj nem sokat ér, ha csak egyszer használod. Saját tapasztalat, én is telepítettem már vagy 60-70 oszlopot az évtizedek alatt. Az olaj valamilyen formában reakcióba lép a vízzel, és hatását veszíti pár év alatt. Ha hosszabb időn át rendszeresen kenegeted a fát, és sokat vesz fel a fa, 1-2 centit talán védeni fog.
A szintén keményfának számító szilfa oszlopokat hiába kentem be gépzsírral kevert olajjal (mivel így sok maradt rajta, nem folyt le egyből az összes), kb. 10 év alatt elkorhadtak. A korhadás láthatóan belülről indult, a külső fél-egy centi maradt tovább épen, ahol olajos volt, de ennyi idő alatt már azért az is tönkrement.
A gombák rettentő erőszakos élőlények, már kalapos gombákat is láttam pár éves vasúti talpfákon, amiket elvileg nagy nyomáson telítettek kátránnyal. (Akkor még sajnos nem volt digitális fényképezés, de nem semmi látvány volt, több sor kalapos gomba egy új vasúti talpfán, Mátramindszenten...)
Szerencsére az akác sokat bír, csupaszon is 50 évet, ha elég vastag, és nem találja meg semmi különösen erőszakos gomba. Ha pedig kátránnyal kened le a földben lévő részt, akkor főleg. De híg lazúrral is be lehet itatni bőségesen (ameddig issza, addig folyamatosan), vagy híg olajfestékkel, így nem érintkezik közvetlenül a nedves talajjal. (De úgyis tele lesz repedésekkel, és onnan megy be a nedvesség.)
A faoszlopnak a földfelszín alatti 20-25 centije, és a felszín feletti 5 centije szokott elkorhadni, az összes többi rész az esetek többségében még 50 év után se károsodik túlságosan.
Ha raschelt akarsz használni, akkor szerintem az valami öntözött lágyszárú lesz. Az öntözés csökkenti a élettartamot, de valószínűleg 25-30 évet még így is, minden kezelés nélkül is ki fognak bírni az oszlopok. Akkor meg eltüzeled...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!