Komposztot télen is nedvesen kell tartani?
Nedvesnek kell lenni mindig, mert csak nedves környezetben komposztálódik. Melegnek nem kell lenni hozzá, hidegben más mikroorganizmusok dolgozzák fel.
De alapesetben, ha nem valami teljesen zárt edényben van, akkor nedves lesz magától is, mert egyrészt ázik, másrészt a talaj felől a pára nedvesíti, harmadrészt meg az összetevők higroszkóposak, ami azt jelenti, hogy valamilyen szinten a levegőből is tudnak vizet felvenni (bár ez önmagában nem elég a komposztálódáshoz, de hozzájárulhat).
Ha pedig teljesen zárt a komposztálód, az alkalmatlan a komposztálásra amúgy is, tehát vagy kihajítod, vagy gyártasz rá egy csomó nagy lyukat.
Ez egyáltalán nem igaz, hogy semmit nem kell vele csinálni. Örvendek a szerencsémnek egyébként, hogy komposztálás lett az isten, mindenki ezt nyomatja, hogy komposztálj, ne égesd el, mert védjük a Földet... ráálltak az önkormányzatok is, egy részük el se szállítja a zöldhulladékot, külterületeken, tanyákon ugye égetni nem lehet, de levéllel mi a franc legyen, így hát komposztálunk... Azt má' nem értik, hogy az öregek mi a f.szért égették el, hát miért? Pirománok voltak a vének, tutira, nem az van, hogy tudtak valamit, nem tudtak azok szart sem. Aztán mindenki úgy van vele, hogy az úgy elrohad ott magában, nem kell csinálni vele semmit sem.
A kártevők a lárváikat, (cserebogár) ide rakják le. Amik ott f.szán áttelelnek, kifejlődnek, aztán lezabálják a gyümölcsöt a korai cseresznyével kezdik, majd kései körtével zárják. Köszönhetően azoknak, akik szerint a komposztot telibe lehet sz-rni! Azt télen 2-3 hetente átkellene forgatni, hogy ezek a tetvek megfagyjanak, B verzió az, hogy Raschel háló a komposztáló aljára, oldalára és a tetejére egyaránt, hogy ne tudjon bejutni. Nálam kint a tanyán, ezeknek az embereknek köszönhetően az idei helyzet már úgy nézett ki, hogy nem tudtam megvárni, mire teljesen érett lett a cseresznye, mert mindet lezabálták volna. Megráztam a fát és több száz bogár repült fel róla. Nem értik mi történik... Mikor elmondom, mi a baj, akkor óóóó hát majd biztos én ide télen kijárok forgatgatni.
Ha esik valami csapadék, olyankor mindig felnyitom a tetejét.
Télen is érik a komposzt, de a folyamata meglassul. Túlságosan kihűteni nem jó.
Szerintem nem igényel öntözést.
Hál istennek az én nagyapám sem volt már akkora gyökér, hogy eltüzelje a zöldhulladékot. El tudom képzelni, hogy csak nálunk tiltják, ahogyan például a vicces táblákon látható:
Rendes ember nem szemetel, a többieknek pedig tilos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!