Kb. 90 cm magas leandert mikor és melyik részén metsszem el, hogy dúsabb legyen a növény?
2-3 éve gyökereztettem, egyszer visszavágtam már, talaj felett 5 centi körül ketté ágazik.
Idén tavasszal ideiglenesen a kertbe ültettem, és olyan jól érezte magát, hogy ilyen magasra nőtt ez a két ág... Szépek a levelei is, egyikén bimbók is megjelentek, bár ezek valószínűleg már nem nyílnak ki így télire, de nem is ez a lényeg nekem.
Nem akarom, hogy csak az égbe nyúljon ez a két ág, szeretném, ha oldalra is terebélyesedne.
Pár hete visszatettem cserépbe, és a 10-15 fokos folyosónk egyik napsütéses ablakába tettem.
Le akarom vágni mindkét ágat, valahol lent megint... A jelen elágazás felett max 20 centivel, de inkább csak 10-el... :) Ha megteszem, fog szépen onnét új hajtásokat hozni, vagy ezzel szisztematikusan tönkre teszem??? Levelek vannak még egészen lent is, nincs felkopaszodva.
Ott lent ráadásul már eléggé megvastagodott a két ág, lehet 1-1,5cm átmérőjű is, és fás.
De ami nem fás, hanem még zöld, az a növény felső 20-30 centije.... Lentebbről szeretném dagibbra alakítani.
Nyáron azért nem mertem lemetszeni, mert féltem, hogy a forró kánikula miatt nem bír majd hajtani. Aztán mostanra ilyen durván megnőtt, megvastagodott. Jövőre újra kiültetném, és akkor már egy végleges helyre, hogy nem szedném ki cserépbe többet...
Merjem szerintetek durván visszametszeni?
És mikor, most, vagy csak jövőre, ha kiültettem?
Rengeteg leanderem van. 3 ki is van ültetve, télen is kinn maradank. Ők több évesek már.
Magról rengeteget ültettem már.
Én mindig tavasszal metszem vissza. Amikor kiteszem őket az udvarra. ( a kiültetetteket is akkor, csak azt az elfagyott levelek miatt).
Minden évben csodálatosak, tele oldalhajtásokkal, virágokkal.
Nem véletlen, hogy a gyümölcsfákat is csak tavasszal metszik, amikor már nagy a gyökérnyomás, mivel közeleg a kihajtás.
Te is csak tavasszal vágd, amikor már úgy látod, hogy hajtani kezd. Ilyenkor a nagy gyökérnyomás miatt sokkal erősebb az elágazási hajlam.
Úgy jó lesz, ha 10 cm-rel az elágazás felett vágod. De még a 20 cm is belefér.
Minél többet vágsz le, annál erősebben akar hajtani, ezért többfelé ágazik. Ha csak a tetejét vágnád, akkor megtörténhetne, hogy csak 1 kihajtás lenne. Főleg így, hogy a gyökere túlnyomó részét is levágtad a beültetéskor.
Nyáron nyugodtan visszavághattad volna, a hőség nem gátló tényező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!