Alól lyukas cserépbe, ahol ki tud folyni a fölösleges víz, vagy lyuk nélküli nagyobb díszcserépbe ültessem át a citromfám?
Arra gondolok, hogy a lyuk nélküli díszcserepek sokkal szebbek, es hogy ne rothadjon a gyökér a túl sok víztől, tehetek bele kavicsokat, az aljára.
De kavics ide oda, mégsem fogom látni szemmel, hogy mennyi az annyi, az az érzésem, hogy lyukas cseréppel jobban tudom kontrollálni a vízmennyiséget öntözéskor.
Természetesen abba is kerülne kavics.
Vélemények?
Ilyenkor célszerű egy nagyobb díszcserepet venni és azt használni kvázi "alátétként", vagyis abba teszed a rendes virágcserepet ami alul lukas.
Így kívülről szép, dekoratív, de ha fölülről megnézed akkor látod, hogy mennyi víz van az aljában a növény cserepe körül.
Én így szoktam, vannak szép kaspóim és amikor veszek vagy kapok egy növényt akkor kiválasztok egy olyan kaspót amibe belefér cserepestül szépen kényelmesen.
Köszi, jó tanács! Lehet megfogadom!
Csak azért akartam nagy cserépbe rakni mert kinőtte magát és kell neki több föld, hogy jól érezze magát…. Ha beleteszem egy kisebb cserépbe megint hogy beférjen egy szép díszcserépbe akkor lehet megint ugyanottvan, ami a földmennyiséget illeti…. de az is lehet, hogy nem. Meg kell nézzem a méreteket az üzletben
#2 Vannak nagy méretűek is nagyon szépek, néha kertészetben vagy nagyobb barkácsboltban, esetenként a bútorboltok dekorációs részeinél lehet ilyeneket találni. Válassz ki egy nagyobb műanyag cserepet mint amilyenben most van a növényed, amilyen méretbe át akartad ültetni és azt próbálgasd bele a díszkaspókba! Amelyiknél lesz körben kényelmesen hely úgy is hogy beletetted, az lesz méretben jó. De ha szereted az antik vagy csak régebbi tárgyakat, akkor valami régiségboltban is nézelődhetsz egy szebb nagy váza vagy tál, fém kancsó is alkalmas és klassz lehet és talán nem is lesz olyan drága.
Viszont a kerti részlegeken sok olyan kültérre való "cserép" is található ami belső víztartályos. Ott eleve van belül egy plusz réteg ami megemeli a növényt és a víz alatta be tud folyni a tartályba, majd onnan szívja fel lassanként. Keress rá, mint "önöntöző kaspó" és sokat találhatsz, ez csak egy példa:
Aki ért a növényekhez, és pontosan fel tudja mérni, mennyi vizet önthet és mikor, az nyugodtan használhat lyuk nélküli kaspót. Mivel a lyuknak csak annyi a lényege, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni, de szakértelem esetén nem fog víz kifolyni, mert a megfelelő mennyiséget önti az ember.
De nálad szerintem, ha ez felmerült, akkor jobb ötlet egy lyukas műanyag (vagy zománcozott agyag) cserép, alátéttel. Éppenséggel még kaspó aljára is lehet lyukakat fúrni kőzetfúróval, és alátétet rakni alá. Vagy veszel egy drága, nem annyira egyszerű cserepet.
Cserép aljába csak akkor kell kavics vagy egyéb, ha tömör talajt használsz. De lazább, tőzeges talaj esetén nem fog eltömődni egy nagyobb lyuk. Pl. a Florimo ilyen. Ahhoz szoktam is keverni Florascát, hogy kicsit tömörebb legyen.
Kaspó aljába meg hiába teszel kavicsot, attól még az egészet fel tudod tölteni vízzel, a kavicsok fölé, és máris ugyanott vagy, mint kavics nélkül. Csak a cserép alján a gyökerek egy darabig talaj nélkül fognak a vízben ázni.
Ha kaspóban van a cserép, akkor meg nem látod, áll-e alatta a víz. Ha pedig látod, akkor meg aránytalanul nagy a kaspó, ami sokkal rosszabbul mutat, mint egy csupasz műanyag cserép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!