Nedves, párás hely és megfelelő tápanyag kell nekik és néhány gombának sötét hely. Fajtája válogatja.
Laska gomba termőblokkot lehet szalmával csinálni vagy fával is.
Nekem most a kedvencem a shrooly :D Ha kicsit olcsóbb lesz vagy magyar áraknak megfelelő, akkor biztos venni fogok egyet. (csak drága)
Az nem jutott eszedbe esetleg, hogy rákeress a neten? :)
Sokféle lehetőség van, pl.:
De mindet el lehet rontani, ez a rossz hír.
A csiperke termőblokkot nagyon kevesen szokták dicsérni, aminek az lehet a fő oka, hogy a többség nem tudja biztosítani a szükséges feltételeket. A zsákos megoldás annyival jobb, hogy nagyobb térfogat, több víz fér bele, nehezebben szárad ki. Meg eleve többet is terem, mert sokkal nagyobb.
Nekem laskagombán volt. Farönköt oltottam be egy tavaszon átszövetett bútorcsappal. Ősszel termett először, után még vagy 3 évig. Az utolsó évben már csak kevés volt, de melléástam egy másik rönköt, azt is átszőtte, és az is termett 3 évig. De az utolsó években már a gombaszúnyoggal nem bírtam, kukacos lett az egész.
Laska termesztéssel érdemes indulni. Ha van gombacsírád, azzal be tudsz oltani mindenféle kerti hulladékot és szinte ingyen lehet laskagombát termeszteni. A gombacsíra néhány ezer forintért rendelhető a neten. Ha lehet választani, a spóra nélküli laska fajtát ajánlom, mert sokan vannak, akik allergiásak a laska spórájára. Pl. én is így jártam, de a spóra nélküli fajtával nincs ilyen gond.
A gyümölcsfáimról levágott, már nem nyers ágakat, gallyakat szoktam felaprítani cca. 3 cm hosszúságú darabokra, aztán a fáimról lehullott, száraz lombbal, vagy száraz fűkaszálékkal és/vagy összevágott száraz lucernával összekeverve gőzölöm. Szinte bármilyen kerti faapríték jó erre a célra, kivéve a fenyőt, tuját, akácot és a diólevelet.
A gőzölés úgy történik, hogy a kondérok aljára összetört csempe/járólap darabokat teszek, öntök bele kb. 4-5 cm vizet, majd az összekevert aprítékot és avart és fedő alatt melegítem a forrástól számított legalább egy óráig, ami után hagyom az edényekben kihűlni.
A kihűlt, nyirkos, de nem lucskos gombaaljzatot zsákokba, vagy oldalukon kilyuggatott, fedővel ellátott műanyagvödrökbe tömöm és beoltom a gombacsírával. (A vödör jobb, mert többször felhasználható.)
A beoltott zsákok, ill. vödrök sötét helyen 2-3 hét alatt átszövődnek. Ez után átviszem világos, szellőző helyre, ahol felforralt és visszahűtött vizet napi 1-2 alkalommal rápermetezve adok nekik nedvességet. A zsákokat szúnyoghálóval szoktam letakarni, hogy ne tojjanak bele a gombalegyek. A zsákok köré hintett hamu távol tartja a csigákat.
Jó esetben két hét múlva kezdik kidugni a fejüket a gombacsokrok a zsákok/vödrök oldalán lévő lyukakból. A termés hullámokban jelentkezik. Érdemes legalább két terméshullámot leszüretelni, ezután a letermett a gombaaljzat mehet a komposztálóba.
Kicsit komolyabb rákészüléssel a gombacsírát is elő lehet állítani házilagosan. A folyamat vázlatos leírása: steril micélium darabkákat kimetszeni a laskagomba termőtest belsejéből --> Petri csészében, agar agar táptalajon növeszteni --> a jól fejlődő, egészséges kultúrákat átoltani folyékony táptalajra --> a folyékony táptalajon nevelt gombakultúrával beoltani a gabona alapú, sterilizált, bezacskózótt gombacsíra alapot.
A gombacsíra készítésben egy nagy truváj van: a 100% sterilitás biztosítása. Elég egyetlen spórával vagy baktériummal szennyezett porszem bejutása a rendszerbe, hogy megfertőzze az összes laskagomba csírádat. A minimum a HEPA filteres lamináris box vagy a glovebox alkalmazása. És mindent is állandóan fertőtleníteni kell.
Persze itt is vannak olyan trükkök, amivel a költségek jelentősen csökkenthetők. Pl. Petri csésze helyett némi barkácsolással használt befőttes- vagy tormásüvegekből is készíthető táptalaj tartály, izopropil alkoholos fertőtlenítés helyett némi megkötéssel hipó is használható. Nagyjából 8-9 ezer forint anyagi ráfordításból kihozható egy alap glovebox.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!