Kezdőoldal » Otthon » Kert » Belevágnátok a mezőgazdasági...

Belevágnátok a mezőgazdasági munkába? Nőként működhetne? Mellette saját gyümölcsökből, zöldségekből készített szörpök, lekvárok, befőttek, gyümölcslevek készítéséből mekkora bevétel realizálható? Érdemes belekezdeni, utána járni a jogszabályoknak?

Figyelt kérdés

Már nagyszüleim is mezőgazdasággal és állatokkal foglalkoztak. Munka mellett apukám vitte tovább a földek művelését. Jelenleg már csak 11-13 hektár földet művel Nyugat-magyarországon. Van még néhány hektár kiadva bérbe. Apukám sem lesz fiatalabb, segítenék neki, illetve akár tovább is vihetném ezt a földművelést.

Nagyon szeretem a veteményes kertemet, a földet. A félelmem az, hogy nőként nem tudnám csinálni vagy éppen a fizikai erő hiányozna, illetve hogy a családommal töltött idő nagy mértékben csökkenne. Jelenleg kislányommal itthon vagyok, pénzügyi területen dolgoztam, de úgy érzem, hogy nem biztos az ez a munkahely és jó lehetne több lábon állni. Férjem is dolgozik természetesen, de az ő munkahelyén is látszik, hogy ha csökkennek a megrendelések, akkor egyből rúgják ki az embereket.



okt. 2. 19:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg nöként is tudnád csinálni (föleg, mert nagyrészt gépekkel kell dolgozni), de azt gondold végig, hogy a mezögazdaságban dolgozni évi 365 napok át napi 16-18 órát jelent, nincs szabadság, nincs szabadidö, csak munka. Emellett nagyon jól megélni sem lehet belöle, egyre kevesebb a haszon, amit meg lehet termelni.
okt. 2. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
A mezőgazdaság lutri. Ha lenne földem bérbe adnám.
okt. 2. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 mindentudó99 ***** válasza:
Mi nem látunk bele apukádnak mennyire megy. Mit termel? Mert 13 hektár gabona termesztéséből megélni nem lehet még saját gépekkel se.
okt. 2. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
81%

Én is gondolkodom ezen, szintén nőként. De nem a meggazdagodás a célom, szerintem még 0-ra kijönni is esélytelen a mai világban, hanem a csend és a nyugalom, távol a várostól, a rosszindulatú emberektől.

Egyedül egy személy nem bír el egy gazdasággal, én így látom. Lehet akármilyen szuper gép, de van, amiben másik felet nem helyettesíti. Úgyhogy hajrá, ha a férjed is vevő rá, sok sikert!

okt. 2. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

Ahogy írtam feljebb, imádom a veteményes kertemet, a földet. Tudom, hogy teljesen más, mint a szántóföld, de a természet közelsége fontos számomra. Ami még indok arra, hogy egyáltalán ez eszembe jutott, hogy mégis csak családi örökség. Szerintem nagyszüleim felmenői is ezzel foglalkoztak, nagyszüleim is, apu is. Jó lenne továbbvinni, nem pedig mindent bérbeadni vagy eladni.


Búza, kukorica, napraforgó mindenképpen szokott lenni. Többnyire pluszban vannak, de tényleg kiszámíthatatlan, emiatt is dolgozik apukám mellette. Kiszámíthatatlanságra jutott eszembe a lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok, gyümölcslevek készítése és árusítása, főként saját termésből előállítva.


4-es válaszoló kérlek majd írd meg, hogy végül belevágsz-e te is a gazdálkodásba! Sok sikert és örömöt benne, ha sikerül elkezdened. :)

okt. 2. 20:45
 6/11 anonim ***** válasza:

Érdemes kipróbálni, de ne főállásban, hanem mellék foglalkozásként.

Lehet, hogy kedved lesz csinálni és jobban be tudjátok majd osztani az időtöket a családdal is. Azonban az is lehet, hogy túl sok munka lesz neked és kevés bevétel, csak elviszi a szabadidődet.

Sok ember van akinek jobb egy teljes váltás a munkában, de van amikor az anyagiak nem engedik. A párom is szívesen foglalkozna inkább a szőlővel, bor meg pálinka készítéssel, hasonlókkal. Szeret lekvárt, szörpöt csinálni, sokat van a kertben a szőlővel foglalkozva, még a pálinkafőző mesteri diplomát is megszerezte pár éve a többi diplomája mellé. Azonban ez csak későbbi tevékenység lehet neki "főállásnak", mert a mostani fizetése harmadát se tudná megkeresni ilyen munkával. Most még a család, a gyerekek azok előrébb vannak számára - én állami alkalmazott vagyok, nem én fogom eltartani a családot. Azonban amikor majd már csak ketten leszünk és a gyerekeink mind önálló felnőttként élnek majd, akkor bőven elegendő lesz az a jövedelem amit majd úgy összehozunk, hogy ő is azt csinálja főállásban amit szeret. A mostani munkáját is szereti, nem véletlen szerezte meg hozzá a szükséges diplomáit, csak idővel neki is más lett amit jobban kedvelne. Azonban ha most feladná a munkáját és nem csak szabadidejében csinálná, akkor lehet, hogy már nem élvezné annyira. Amikor már muszáj csinálni, mert azon múlik a bevételed, akkor már nem ugyanaz az érzés. Az elmúlt években sokat járt utána és eléggé telített a piac ilyen termékekkel, nehéz versenyképeset kínálni benne és elegendő jövedelmet is szerezni. Az első pár év borítékoltan épp fedezi a kiadásokat, ritka a nyereséges kezdő a területen. Pont mert ki kell tapasztalni a dolgokat és meg kell találni a jobb, könnyebb módokat, sok eszközre is szükség van.

Kezd kicsiben!

Ott van a föld, van rajta több lehetőség, próbáld ki mi az amit szívesen csinálnál. Nem igazán érdemes gabonát kicsiben termelni, csak ha állatot tartasz és annak adnád vagy a család használná fel. Vegyes termelésnek van inkább értelme, amit csinálhatsz eleinte hétvégenként. A család odautazik veled, ők elfoglalják magukat a saját dolgukkal, te meg csinálod 1-2 nap ezt hetente. A fóliás zöldség termesztés, gyümölcsfák, hasonlók elférnek együtt és nem igényelnek heti 5 napos munkát kicsiben, de már tudsz velük dolgozni. Amikor meg nincs vele munka, akkor mehetsz eladni vásárba, piacra stb . Az eladás a szűk keresztmetszet, azt a legnehezebb csinálni, te is láttál árusokat piacokon, vásárokban, azért ritkán tolonganak a vevők az ilyen házi készítményekért. Hiába jobb, mint a bolti, az ára is nagyobb.

Ki kell tapasztalnod a jogszabályokat, előírásokat - ezek élelmiszerek, más, szigorúbb szabályok vonatkoznak rájuk. Ahogy be kell lőnöd a mennyiséget is, hogy beleférj az őstermelői lehetőségekbe, tehát ne kelljen külön adóznod miatta.

Azt is figyelemmel kell tartanod, hogy aki ebből él annak nincs fizetett társadalombiztosítása a cégétől, mint egy állásban. Vagyis jóval többet kell kitermelned annál amit nettóban szeretnél jövedelemnek, hiszen magad után kellene a TB-t is fizetned. A későbbi nyugdíjad is befolyásolja, hiszen nyilván kevés nyugdíjjárulékot fogsz fizetni, vagyis később, már nyugdíjasként is lehet, hogy ugyanígy szükséged lesz erre a bevételre amikor már nem fogod tudni úgy végezni.

Azt is tudnod kell, hogy aki így dolgozik annak nincs fizetett szabadsága, betegség esetén nem fogod megkapni a pénzed, mint most ha táppénzen otthon maradsz. tehát át kell gondolnod sok egyéb dolgot is mielőtt belevágsz.

Ezért ismétlem: próbáld ki kicsiben. Válassz valami dolgot amit ott a szüleidnél tudsz csinálni, próbáld ki mennyi munka, mennyi költség, hogy tudod eladni, milyen bevételed lenne belőle. Ha megy és tetszik, akkor simán tudod bővíteni és ha tényleg komolyan sikerül, akkor nyugodtan válthatsz és csinálhatod ezt munkaként teljes állásban. A próbálkozás ideje alatt nem lesz gond ha valami még sem tetszik, annyira még se szeretnél szörpöt csinálni, de mondjuk rájössz, hogy a fák között akár gombét is tudnál termeszteni, csak ahhoz sok év kell, vagy valami ötleted lesz, pl. a gyümölcs maradványból tudsz készíteni valami kozmetikai terméket. Ötlet sok van már, a kérdés mindig a megvalósítás.

okt. 2. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Alkalmazott van?

A szántóföldi munkát tudod csinálni gépekkel, de a gépeket javítani is kell rendszeresen. Erre van embered?

Késztermékeket nem fogsz tudni eladni úgy, hogy otthon ülsz, és várod a vevőket. Mivel nagyon drágán fogsz ilyesmit előállítani. Kb. alapanyagárban tudod eladni, a további munkád nincs megfizetve, miközben a vevő szemszögéből még így is két-háromszoros áron adod a termékeidet, mint amennyiért a boltban megveszik.

Nagyobb városban, heti legalább 6 napon a piacon ülve tudsz eladni feldolgozott dolgokat, de nem akkora léptékben, hogy ebből megélj. A nyers zöldség-gyümölcs eladása lehet a fő profilod. És akkor a piac viszi el az idődet, a kertre nem lesz kapacitás. Vagy veszel fel embert árulni (de az sokba kerül, és hatalmas termelés kell hozzá), vagy nyugdíjas családtag bevállalja unaloműzésként. Nyáron az nem megy, hogy délelőtt piac, délután munka. Teljes munkaidős kertészkedés esetén minden nagyobb munkára napszámosokat kell alkalmazni, mert elegendő terményt nem tudsz egymagadban, vagy alkalmi segítőkkel megtermelni.

Olyat ismerek (hatvanas nő), akinél napszámosok dolgoznak a földeken, mellette nagybaniról hozza a férje a termékeket (amiket sajátként adnak el, adózás nélkül), ő meg csak árul. Ami gyümölcs elkezd tönkremenni, annak az egészséges részéből csinál pl. lekvárt, és el tudja adni. De a földekre gyakorlatilag ki se megy soha, nincs rá ideje.

okt. 3. 05:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

"Kiszámíthatatlanságra jutott eszembe a lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok, gyümölcslevek készítése és árusítása, főként saját termésből előállítva."


Ez elvileg nem rossz ötlet, de egyrészt erösen függ a terméstöl, az adott év idöjárásáról, másrészt ahhoz, hogy ezeket forgalmazhasd, elég komoly feltételeknek kell megfelelni, többek között teljesen külön, csak erre a célra használ konyhában készülhetnek, igen szigorú higiénia elöírások vannak, amiket teljesíteni kell. Ez elég nehezen megvalósítható, elég sokba kerül, plusz rengeteg munka.

okt. 3. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha ebből akarsz megélni akkor az azt jelenti, hogy évente 365 napot dolgozni fogsz, napi 10-12 órát.

Az állatokat nem lehet egy napra sem magukra hagyni.

Óriási szívás egy komolyabb betegség. Úszik minden.

A növénytermesztes pedig nagyon változó. 2 egymást követő gyenge évet nagyon érezni fog a pénztárcád.

Hobbinak teljesen jó egyedül a gazdálkodás, de megélhetésnek pocsék.

okt. 3. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért ez a házi szörp- es lekvárkészítés sem egyszerű, az nem ugy megy, hogy te leszeded otthon a kertben a szőlőt meg cukkinit es konyhában megfőzöd.


Erre kell helyiség, engedély, eszközök és kva sok az adó, drágán fogod tudni adni, ezért kevesen veszik majd, főleg szezonálisan. Mi értékesítünk ilyen kisvállalkozói termékeket, de tenyleg keveset vesznek belőlük, mert draga.

okt. 3. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!