Most a sok eső miatt azonnal le kell szedni a szőlőt, mert megromlik a tőkén?
Sztem Otello fajta, de többféle bogyóméretű van. Van amelyik kis, közepes méretű, ez édesebb. És van nagyobb bogyó méretű, aminek a héja vastag, szinte ehetetlen, kiköpöm.
Bor helyett inkább megennénk, tartósításra a befőzést vagy az aszalást ajánlanátok?
Kösz a válaszokat.
4-es: Gondolom a hordót kellene akkor kénezni. Ha megesszük, akkor kell valamit csinálni? (remélem nem lesz semmi)
5
A borba belekerülnek beteg szemek is, de megenni csak a hibátlan szemeket fogjátok, nyilván a penészeseket nem. Ebből adódóan, kezelni nem kell őket.
Tartósítani szerintem leginkább a levét lehet. Ha nem is bornak, de kipréselve, üvegben lezárva, hőkezelve, mint a befőttet.
Befőttet egyszer csináltunk, nem lett jó egy cseppet se. Az aszalással a rengeteg mag a probléma, a mazsolaszőlők ezért mag nélküliek.
Ha van hűvös és nem túl nedves helyed, akkor fel lehet kötni a vastag héjú szőlőt, és karácsonyig is elállhat. De azt inkább csak október táján érdemes, mikor már folyamatosan hideg van. Idén annyira korán értek a szőlők, hogy felkötözve se sokáig állnak el, mert most még melegek a tárolóhelyek.
Felkötni úgy kell, hogy a fürt alsó részére kötjük a vékony madzagot, mert így fejjel lefelé lazábban fognak állni a szemek, nem simulnak annyira össze, nehezebben fognak megromlani. De előfordul azért romlás.
Olyan 40 centi körüli madzagokat vágsz le, és mindkét végükre kötsz egy fürtöt. Aztán úgy akasztod fel őket (mi pl. egy vízszintesen felkötött seprőnyélre szoktuk), hogy ne érjenek egymáshoz, hanem az egyik a másik alá lógjon. Az egymás mellett következő párok esetében az egyiknél az egyik oldalon lévő lóg le jobban, a következőnél meg a másik oldali, felváltva. Hogy azok se érjenek egymáshoz.
De, mint írtam, ez idén szerintem nem nagyon fog működni, mert jön még melegebb idő.
Én szoktam lekvárt készíteni belőle, finom szokott lenni, több fajtából is próbáltam már. Ha gondolod próbáld ki ezt a receptet:
Kösz a válaszokat!
Egy részét befőztem, másik részét kipréseltem éshőkezeltem.
A friss kipréselt lé nagyon finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!