A szomszédnak joga van elbontani a kerítést ha úgy dönt ?
#3 A kerítés az a tied, mert te vetted meg, te építetted fel. Ilyenkor a kerítés építés KÖTELESSÉGE a szomszédé, ha a HÉSz azt írja elő, hogy neki kell azon a telekhatáron a kerítést megépítenie.
De mivel te építetted fel, te fizetted ki az a tied lesz. Csak ettől még a szomszédod joga marad, hogy kicserélje ha úgy akarná. Mondjuk ha szépen letekeri a dróthálót, akkor nem adhatja el csak mert neki pénz kell, hiszen az a tied. Vagy ha kiszedi, elbontja a kerítést ahogy van, akkor az anyagokat neked vissza kell adja ahogy voltak, nem is törheti össze vagy vagdoshatja darabokra. Csak akkor neki kötelessége helyette egy másik kerítést csinálni.
Nálunk is úgy történt, hogy amikor a telket megvettük akkor semmire nem maradt már pénzünk és a szomszédaink csinálták meg az összes oldalon a kerítéseket, kivéve a mi utcai frontunkon. nekik már álltak valamennyire a házaik, mi még csak évekkel később tudtunk elkezdeni építkezni. A kerítések ezért körben mind olyanok amilyeneknek a szomszédaink akarták csinálni. Ugyanakkor a mi belső oldalunkon már mi is javítottunk rajta pár helyen, hogy jobban nézzen ki. Ha esetleg nem tetszene a kerítés akkor kiszedhetnénk, csak akkor át kell adni annak anyagát a szomszédnak és helyette egy rakás pénzen csinálhatnánk másikat. Minek?
A szomszédod ilyen, morog, kötözködik, de nyilván nem annyira hülye, hogy tönkretegye ami jó csak hogy neki pénzt kelljen költenie egy másik kerítésre.
Én úgy kezdtem a kerítés építést, hogy a földmérő megmondta hol lesz a telek határ. Ezután úgy épült, meg, hogy kizárólagosan az én telkemből veszi el a helyet. Én nem problémáztam volna a szomszéd kerítésével, simán mellé építtettem volna.
A jobb oldali szomszédom megelőzött, mikor mondtam mit akarok csinálni és elbontotta az övét, a hátsó szomszédom, annyit mondott azt csinállok az elbontott kerítéssel amit akarok, így ment a hulladék udvarba. Utóbbinak annyi kérése volt előre jelezzem mikor lesz, mert a kutyát akkor az napra bezárja.
Így alapvetően mindenki boldog volt.
Megtehetné, de nem fogja. Pláne ha szebb lett, mint az eredeti drót.
A mi szomszédunk is pampog mindenért. Átlógó ág, tuja, akármi, azért is pampogna, ha kicserélnénk a kerítést, de nem tenne semmit. Sok ilyen van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!