Fagyal mennyi idő alatt növeszt gyökereket, és télen hová érdemes tenni?
Egy virágos ládába tettem nedves homokot, majd kb 30-35 centis már fás vesszőket gyökereztető hormonba mártottam és kb 15 centi mélyre szúrtam le a homokba. Félárnyékos helyre tettem és figyelek rá hogy a homok állandóan nedves maradjon.
Nagyjából mikorra kezd el kifejlődni a gyökérzetük hogy már önállóan életképesek maradjanak? Van rá esély még idén tél előtt? Illetve télre hová érdemes tenni ezt a virágos ládát? Maradhat a szabad ég alatt esetleg fagyvédettebb helyre, vagy bentre ahol nincs fagy de éri napfény?
A meleg nem gond, csak a párolgás. Ezért nyáron üveget vagy mini fóliasátrat kell rárakni. Nap ne nagyon érje, mert a takarás alatt megfőnek a levelek.
Késő ősszel már későn van, mert a hideg földben nem nagyon gyökeresedik semmi. A Jeszenszky-könyvben is nyári dugványozást írnak. (A módja jó így, ahogy írtad, csak fedés kell a párolgás ellen.)
Így edényben problémás a teleltetés, mindenképpen. Bent kihajtanak, elpusztulnak. Szabadban az edény átfagy, a gyökerek elfagynak. Szabad földben jobb lett volna, ott kiteleltek volna, és tavasszal lehetne ültetni, ami addig életben marad.
Ha ragaszkodsz az edényes gyökereztetéshez, akkor védett helyen maradjon kint az edény télen, és ha jön egy -8-10 foknál komolyabb hideg, akkor erre az időszakra be kell tenni egy fűtetlen, de valamennyire zárt melléképületbe. (A kiszáradásra oda kell figyelni.)
Pár szál gyökeret hoznia kell, de ha ezekről leszeded a földet átültetésnél, akkor már leáll a további gyökeresedés. (Pedig menne még egy darabig eredeti közegben, ameddig át nem hűl a földje.) El is szakadhatnak a gyökerek. Aztán bejön a tél, amikor hideg a talaj, és egyáltalán nem fog fejlődni a gyökér.
Milyen edény egyébként? Talán meg lehet majd nézni, mennyi gyökér van, érdemes-e kiültetni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!