Kezdőoldal » Otthon » Kert » Honnan tudom, hogy felszedhető...

Honnan tudom, hogy felszedhető a karalábé? Mekkora méretűnek kell lennie?

Figyelt kérdés
Május elején ültettem szabadföldbe magról.

2024. júl. 17. 20:11
 1/9 anonim ***** válasza:
fénykép?
2024. júl. 17. 20:23
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Tetszőleges méretnél felszedheted, amikor használni akarod. Tárolni nyáron úgyse tudod, csak rövid ideig, esetleg hűtőben eláll pár hétig. Téli tárolásra nyáron kell ültetni, hogy októberre nőjön meg.
2024. júl. 17. 21:08
 3/9 anonim ***** válasza:

Minél nagyobb annál öregebb és annál kevésbé finom.

Ha túl kicsi akkor ugyan zsenge és finom, de a mérete miatt alig van belőle hasznod. Akkor szedd le amikor kell és akkorát amekkora kell.

Én ki szoktam menni a kertbe és leszedem a legnagyobbat sorból amikor karalábé kell.

2024. júl. 18. 00:40
 4/9 A kérdező kommentje:
Van olyan, mint a két öklöm. Az már szerintem jó. A kérdésem inkább a kicsikre vonatkozott volna. Vannak olyan karalábék, amik alig nőttek meg. Magról ültettem és szinte még palánta méret. Szerintem azért, mert kevés fényt kap, kissé ránőtt a cukkini levele. Ilyen kicsiként nincs értelme leszedni, de közben meg azt sem szeretném, hogy megfásodjon.
2024. júl. 18. 11:00
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A kétököl méret már nagy. A piciket még hagyd nőni, de egy ökölnél már le lehet szedni.
2024. júl. 18. 14:02
 6/9 anonim ***** válasza:
#4 Ahogy 5-ös írta, az 1 ökölnyi méret már bőven jó, ha nagyobbra nő akkor már fás lesz és nem jó megenni. Persze ez azért fajtától is függ, néha lehet boltban hatalmas darabokat is venni amik teljesen fiatalok, jók egészében.
2024. júl. 18. 14:49
 7/9 anonim ***** válasza:
A méret és a minőség nem feltétlenül függ egymástól. Ha leáll a fejlődés (pl. aszály, hőség, szárazság, kártevők, stb. miatt), akkor úgy megfásodik 3 cm-es méretnél is, hogy csak baltával lehet elvágni. Ameddig folyamatos a növekedés, addig a növekmény jó állagú. Ha a kicsi korban megfásodott karalábé később újra fejlődni kezd, akkor a keskeny és ehetetlenül kemény alsó rész felett nő egy szélesebb és puha rész.
2024. júl. 18. 17:46
 8/9 A kérdező kommentje:
Azokat a karalábékat, amik kb még palántaként néznek ki, alig kezdett nőni, azokat érdemes lenne napfényesebb helyre átpalántolni? Vagy már késő?
2024. júl. 18. 20:59
 9/9 anonim ***** válasza:

A karalábé annyira nem fényigényes. De vízigényes, ezért a fák, bokrok közelségét nem bírja.

Júliusban még nyugodtan lehet karalábét palántázni, még augusztus elején is. Nagy földdel ásd ki, és ha sok a levél, akkor szedjél le belőlük, ne párologtassanak olyan sokat, amennyit a gyökérzet nem tud felvenni. Talán véget érnek már a túl nagy hőségek, hűvösebb időben csak jobb a palántázás.

2024. júl. 19. 05:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!