Kezdőoldal » Otthon » Kert » Melyik az a makroelem ami...

Melyik az a makroelem ami felel a sarjaztatásért?

Figyelt kérdés
Van málnánk viszont nem igazán akar hozni új vesszőket. Olvastam, hogy a foszfor a gyökereztetésre kell, nitrogén hajtásnövekedésre. Ezek közül melyik kell többnyire az új hajtásokhoz jobban? Én a foszforra tippelnék, ha már a gyökereztetésre van, mert akkor jól megfogja a növényt, tud szaporodni szépen, azonban kicsit bizonytalan vagyok.
júl. 10. 12:39
 1/5 anonim ***** válasza:
Sok tényezőnek van szerepe az élettani folyamatokban, konkrétan a málna a nedvesebb és kevésbé meleg klímát kedveli, mint ami mostanában nálunk van. Inkább ez lehet a szempont és nem valami mikroelem-hiány.
júl. 10. 13:09
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ezzel tisztában vagyok, viszont amik közt agyalok, hogy lehet nem a foszfor amitől sok hajtásom lenne, hanem a nitrogén. Egyébként kiválóan fejlődik és nő, viszont vannak olyan területek, ahol a vesszők száma kevesebb és gyengék a hajtások. Így ez nem a meleg miatti probléma, hanem foltokban valamilyen tápanyaghiány lehet. Elsősorban az érdekelne, hogy mivel tudnék több sarjszámot elérni és egészségesebbé tenni őket, hogy szépen nőjjenek, mert vannak amik megállnak elég alacsonyan, van amelyik meg már most 2 méter és gyönyörűen zöldel.
júl. 10. 13:26
 3/5 anonim ***** válasza:

A málnával kapcsolatban nem lehet probléma a mikroelemhiány.

Kb. 100%, hogy nem metszetted vissza kellően a tavalyi vesszőket, azaz, túlterhelted a töveket. Ilyenkor alapvető, hogy nem hoz elég új hajtást, ill. azok nem fognak kellően fejlődni, mert erre már nem jut energia.

A letermett vesszőket most már ki kell vágni, utána jobban fognak fejlődni az új hajtások. (Most a 40 fok miatt még várj a régiek kivágásával, mert ekkora hőségben néha megégnek a levelek, és az öregek legalább árnyékolnak az újaknak, még ha fokozzák is a párologtatást.)

júl. 10. 14:50
 4/5 A kérdező kommentje:
Makroelem lenne, nem mikro. A leérés nagyjából most fog bekovetkezni teljesen (pár nap és mind száraz lesz). Tavalyi vesszőket is visszavágtam 150-170 közt mindet. Ez egyszertermő fajta. Van ahol már most 2 méteres a hajtás, máshol meg csak 80-90 cm és nemigen hajt. Ez inkább foltokban jellemzően. Ezért érdekelne elsősorban, hogy mi az amivel lehetne trágyázni, hogy a hajtások nőjjenek + több legyen. Van ahol több mint ideális az állapot, van ahol meg elég silány.
júl. 10. 15:11
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem trágya, mint írtam. Ahol még csak 80-90 centis hajtások vannak, ott vagy valami fa (bozót) van a közelben, vagy nem vágtad vissza eléggé a hajtásokat, hanem a vékonyakat is meghagytad másfél méteresnek. Vagy pl. minden vesszőt meghagytál, ami nőtt, nem vágtad ki tőben a gyengébbeket.

Ettől függetlenül, ha nem volt tápanyag-utánpótlás, akkor mehet majd egy komplex műtrágya (mikroelemekkel), de a fő probléma, amitől nem fejlődnek az új hajtások, az a túlterhelés. A túlterhelés lehet csak a helyhez képest túlterhelés, azaz pl. fa közelében sokkal kevesebbet szabad ráhagyni. (40+ éve termelünk eladásra málnát.)

júl. 10. 15:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!