Mivel tudom a palánta gyökereit erősíteni?
Most ülteted át kisebb cserépbe? Ilyenkor már vagy fél méter magasnak kellene lennie.
A paradicsomnak alapvetően vékony a gyökere, de lehet kapni gyökérkondícionálókat.
Nem a gyökereit kell erősíteni, hanem az egész növényt. De erről igazából már lekéstél, június van.
Ha jó tanácsot akarsz: hajítsd ki, és vegyél a piacon erős palántát, azt ültesd el a kertbe, jó földbe. Tulajdonképpen már az erős palánta is el van késve, de későbbi termésed azon azért még lehet. Most már kis cserépbe ültetni teljesen felesleges, jó esetben kora őszre lesz pár nyomorult paradicsomod, rossz esetben meg semmi.
Ha palántát akarsz nevelni, annak időben kell hozzáfogni, és megfelelő módon nevelni. Nem tudom, az ültetőtálcád milyen, de valószínűleg alkalmatlan. A nevelési módod meg garantáltan alkalmatlan. (A körülményeim miatt én is csak aránylag későn tudok nekifogni a palántanevelésnek, és utána is csak szabadban tudom tartani a palántákat, nem meleg helyen, de már nálam is vannak kicsi paradicsomok a 70 cm-es növényeken.)
A gyökereket a levelek erősítésével tudod erősíteni. A levelek állítják elő a levegő szén-dioxidjából azokat a szénvegyületeket, amik a teljes növényt, így a gyökereket is felépítik.
Olyan csodaszer nem létezik, amitől külön a gyökerek erősödnek, a felszín feletti rész pedig nem.
Ha nem ér neked a szép szó, és mindenképpen a kis vackokkal akarsz kínlódni, amiken normális termés már nem várható, akkor a palántákat ültesd ki szabadba, rendes, felásott földbe, fáktól távol, és műveld, ahogy szükséges. Ha jó földbe, rendes körülmények közé kerülnek, akkor 10 napon belül látványosan fejlődni kezdenek. Ahogy a levelek, úgy a gyökerek is, ez a kettő együtt működik.
Jó gyökér-kondicionáló az alganit, vagy alginit, esetleg a radix, bár az inkább fákhoz jó.
Jó gyökérerősítő a fahéj, ezt akár a por őrleményből egy-két kiskanálnyi a növény tövéhez adagolva locsoláskor bemosódik a gyökerekhez, de talán jobb az erős fahéj teafőzettel lehűlés után locsolni. Növekedési hormon található benne a gyökereknek.
Én mindig először a gyökereit erősítem meg a palántáknak, később meghálálja, aztán nitrogéntartalmú táppal magát a növényt erődíted, Sajnos eléggé el vagy késve, mert ezt még május elején meg kellett volna csinálni.
A gond az, hogy az erős nitrogéntartalmú szertől hajlamos a paradicsom ledobni a virágokat, mert a növekedésre fordítja az energiáit.
május közepétől, végétől már abba kellett volna ezért hagyni a nitrogénes tápot és virágzásindítót kellett volna használni, amiben bór is van.
Kevés kell ebből és két hetente lehet öntözni, de én azt csinálom, hogy fele dózissal öntözöm, de sokkal sűrűbben, így aztán rengeteg a virág, amiből termés fejlődik majd.
Igazából petúnia miatt használtam először a Garri virágzásindítót, a loggia két oldalára feltéve nehéz volt lecsipkedni a már elnyílott virágokat, de ezzel öntözve nem is kell, mindig van rajta virág és a paradicsomnak is jó.
Később a termés beérlelését segíti az erősebben káliumos táp az NPK arányban
Nem elég, ha tudod, hogy hibáztál, hanem azt is tudnod kell, hogy mit hibáztál. Mert akkor tudod jövőre jobban csinálni. Pl. ha bent, viszonylagos sötétségben kínozod őket, akkor nem lesz rendes gyökerük, ahogy rendes levelük se.
Mindenki kirakta már a palántáit, pedig szerintem mindenkinél előfordult tűző nap. Valami megoldást azért találtak rá az emberek. Ha olyan helyre teszed ki, ahol szűrt fényt kap, pl. egy fa ágain keresztül, vagy teszel a palánta meg a nap közé egy kifeszített hálót, akkor úgy pár nap alatt hozzászokik az UV-hez.
A kertbe helybe vetett növényeket a kelés első napjától éri a tűző nap, tehát nincs olyan, hogy a kis növények rosszabbul bírnák.
Az enyéim kb. április 10-én voltak először kirakva szabadba, ládástól, pár napra ritka rácsú gyümölcsös rekesszel leborítva. Mivel bent nincs megfelelő helyem, ezért csak olyankor hoztam vissza bentre, amikor kint annyira hideg volt. Lassan nőttek a hűvös idő miatt, de nagyon szép elevenek és erősek voltak.
Hamarabb ki kellett volna ültetni,már nem raknám cserépbe hanem ki kell ültetni rögtön.
Már június közepe van lassan.
Egyébként nálam már érik a paradicsom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!