Kezdőoldal » Otthon » Kert » A koktélparadicsomot is...

A koktélparadicsomot is tanácsos fattyazni?

Figyelt kérdés
Spencer a kérdéses.
2024. jún. 4. 08:30
 1/8 anonim ***** válasza:
Igen.
2024. jún. 4. 08:38
 2/8 A kérdező kommentje:
Akkor is, ha ez egy, másfél méterre növő fajta, és nem folytonnövő? Gondolom, módjával.
2024. jún. 4. 09:05
 3/8 A kérdező kommentje:
Látom, Megyeri Szabolcs folytonnövőnek írja. Hát a zacskón nem ez van.
2024. jún. 4. 09:08
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Persze, mert ha elkezd burjánzani, akkor a zöld tömeget növeli és nem nagyon lesz termésed, mert minden energiáját a levélzet felépítésére fordítja a növény.

Azért nem kell mindenhol leszedni a fattyúhajtásokat, mert ha valahol már letermett, akkor egy -egy fattyúhajtáson hozhat új virágokat és majd termést később, de módjával kell engedni, céltudatosan.

2024. jún. 4. 13:12
 5/8 A kérdező kommentje:
Majd meglátom, mennyire burjánzik, mert egyelőre nem úgy néz ki, hogy nagyon fog. Reméltem, valaki ismeri. Amúgyis elment a kedvem, mert rosszakat olvasok róla, savanyú, kemény, íztelen. Én meg úgy hozattam, mert valami szavazáson a 2. legjobb koktélparadicsomnak ítélték.
2024. jún. 4. 15:25
 6/8 anonim ***** válasza:

[link]

Itt mindenhol folytonnövőnek írják. De ha másfél méter, már ebből is látni. A determinált fajták inkább 50-70 cm-esek. Már az 1 m-es is inkább csak féldeterminált.

Karó kell mellé, és ha nem ültetted túl sűrűre, akkor érdemes akár 3, vagy ritkán ültetve akár 4 száron is nevelni. Azaz, a fő hajtás mellett ennyi hónaljhajtást hagysz meg, de ezeken kívül minden mást letakarítasz. Ha több száron nő, akkor kevésbé tör felfelé, és kevésbé kopaszodik fel, miközben több termést hoz. Ha van víz meg tápanyag, akkor semmi gond, mert levél is van hozzá minden száron, ami kinevelje a bogyót.

Azokon a részeken szabad meghagyni a hónaljhajtásokat, ahonnan már lejöttek az érett paradicsomok. Mivel ha ott nő hajtás, az már nem lesz erős, és nem fog zavarni, termés meg lehet rajta.

2024. jún. 4. 19:50
 7/8 A kérdező kommentje:
Az ACE 55 is determinált, de a szomszéd kertjében(én művelem), megvolt min. másfél méter. Az Index fórumon pl. a Lugas F1-et úgy neveli 2 szálra egy ügyes valaki, hogy a legelső virág feletti oldalhajtást hagyja meg. Azt el sem tudom képzelni, hogy a letermett alatt legyen megfelelő oldalhajtás. Így szoktam a Lugast, több szálra, aztán egyszercsak már nem bírok vele, elaprózódik. Annak kéne elejét venni.
2024. jún. 4. 20:34
 8/8 A kérdező kommentje:

Nem írja a Megyeri Szabolcs az ápolási munkák között a fattyazást. Ebből azt gondoltam, ez egy ilyen fajta, nem szükséges.

[link]

2024. jún. 4. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!