Miért szárad a meggyfa?
Már másodszor ültettem meggyfát ugyanarra a helyre. A talaj tápanyagban gazdag, nedvesség tartalom jó, jól fejlődött a fa. Három négy évig semmi gond nem volt, idén egy csomó meggy van rajta, és hirtelen egy csomó levél, meg vékony ág elszáradt rajta. Az első fával is ugyanez volt, és elszáradt.
Mi lehet a gond?
Ugye, az a Csengődi, ami nagyjából csak magból áll? A kollégám vett ilyet, pár év után kivágta.
Egyébként a meggy nem őshonos nálunk, Ázsiából származik. Talán a Balán keleti része az eredeti származási terület nyugati széle.
Virágzáskori permetezéssel a legtöbb fajtát egyszerűen meg lehet védeni a moníliától. A régi magyar fajták többsége viszont érzékenyebb erre a gombára, mint a modern fajták. Mivel régen még nem volt ez a monília, ami 1990 körül jött be, így általában nem szelektálódtak kellően rezisztenssé a régi meggyek. Nekem is volt ilyen sarjról szaporodó heirloom meggyem, ami nagyon jó minőséget termett, de egyszerűen nem lehetett annyit permetezni, hogy ne legyen rajta monília. Úgyhogy a cél csak az elfogadható határ alatt tartás lehetett.
"az a Csengődi, ami nagyjából csak magból áll"
Kb igen, ciganymeggy "alternatíva" lenne.
"az eredeti termőtájon rezisztens"
Igen, tudom. És nem saját terepén lett moniliás.
"Nekem is volt ilyen sarjról szaporodó heirloom meggyem, ami nagyon jó minőséget termett, de egyszerűen nem lehetett annyit permetezni, hogy ne legyen rajta monília."
Nekem is van ilyen fám (fáim), egyszerüen nem tudok mit tenni.
De a cigánymeggyel is hasonló a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!