Évek óta hallhatjuk a magyarországi málnatermesztők panaszkodását, hogy a hazai klíma kezd alkalmatlanná válni a bogyós gyümölcsöket termő cserjék számára. A tőlünk délebbre fekvő Spanyolországban miért tudnak mégis málnát termeszteni?
Vagy a szintén délebbre fekvő Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában?
A téli és tavaszi hónapokban itt Magyarországon árult málna nagy része Spanyolországból érkezik. Spanyolország melyik részén termesztik elsősorban a málnát? A hűvösebb és csapadékosabb (óceáni éghajlatú) északi területeken? Vagy nem is szabadföldi málna a spanyol?
Én fákat ültettem a málnásomba árnyékolásnak, mert valóban olyan mértékű a klímaváltozás, hogy képes a folytontermő málnám egy-két 40 fokos kánikulai nap alatt éretlen málnából kesernyés aszalt málnává változni, az érett, zsenge állapot kihagyásával. A profik mondjuk árnyékoló hálóval oldják meg, ami a jégverés ellen is véd. De ez egy otthoni málnás, és a két plusz fa termése is jól jön a család gyümölccsel való ellátásában.
Sajnos a mai gazdák nem akarnak sem befektetni, sem dolgozni. Sem a megváltozott időjárási körülményekhez alkalmazkodni. Automatizálni még kevésbé. A többségük 60+ éves begyöpösödött, a kommunizmusban szocializálódott maradi csóka. Sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!