Kezdőoldal » Otthon » Kert » Az emberek nem tudják hogy mi...

Zcom09 kérdése:

Az emberek nem tudják hogy mi az a zuzmó?

Figyelt kérdés

Egy gazdaboltban dolgozok és azt tapasztalom hogy az sokan rendszeresen keresnek permetszert zuzmók ellen fákra. Általában meg sem nevezve őket csak körülírják, pl.: "kérek valamit arra a kékes dologra ami fám kérgén nő". És nem is fiatalok, hanem gyakran olyanok akik már 30-40 éve nevelnek gyümölcsfákat.

Ennyire ismeretlen hogy mik azok a zuzmók és hogy nem okoznak kárt? Ha még kerítésről vagy falakról akarnák eltávolítani azt megértem. De veszik a különböző gombaölőket teljesen feleslegesen, panaszkodnak hogy milyen drága. Hiába magyarázzuk el hogy nem szükséges lepermetezni, nem ártalmas, de le lehet szedni őket kefével. Aztán visszajönnek panaszkodni, hogy a permetezés után nem párolgott el a zuzmó.

2024. márc. 11. 14:34
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Mivel a fiatalok már nem kertészkednek, ezért valószínűleg az idősebbek kérnek permetszert zuzmó ellen. Ők fiatal korukban úgy szocializálódtak a kertészkedéshez, hogy akkor még nem volt zuzmó. Nem tudják mi az. A zuzmó az ólmozott benzin betiltása (2004) után két-három évvel kezdett elterjedni és növekedni a fák kérgén. A zuzmó a jó levegőt szereti. Akik előtte tanulták a kertészkedést, fogalmuk sem volt mi az, amikor megjelent.
2024. márc. 12. 11:39
 12/12 A kérdező kommentje:

@11 Köszönöm a választ! Én elég fiatal voltam még amikor még ólmozták a benzit, és gyerekként nem figyeltem a zuzmópopulációt. De megkérdeztem pár idősebb ismerőst, és tényleg. Azt mondták hogy olyan mintha midig is lettek volna, de jobban belegondolva, tényleg csak azután az időkeret után kezdett el jobban elterjedni.

Apám nagy erdőjáró és fényképész volt, így mindig is sok képet láttam róluk, így nekem fel se merült hogy lakott területeken ennyire más lett volna a helyzet.

Így már sokkal érthetőbb hogy miért ilyen rejtélyesek. Még egyszer kösz a választ!

2024. márc. 12. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!