Az emberek nem tudják hogy mi az a zuzmó?
Egy gazdaboltban dolgozok és azt tapasztalom hogy az sokan rendszeresen keresnek permetszert zuzmók ellen fákra. Általában meg sem nevezve őket csak körülírják, pl.: "kérek valamit arra a kékes dologra ami fám kérgén nő". És nem is fiatalok, hanem gyakran olyanok akik már 30-40 éve nevelnek gyümölcsfákat.
Ennyire ismeretlen hogy mik azok a zuzmók és hogy nem okoznak kárt? Ha még kerítésről vagy falakról akarnák eltávolítani azt megértem. De veszik a különböző gombaölőket teljesen feleslegesen, panaszkodnak hogy milyen drága. Hiába magyarázzuk el hogy nem szükséges lepermetezni, nem ártalmas, de le lehet szedni őket kefével. Aztán visszajönnek panaszkodni, hogy a permetezés után nem párolgott el a zuzmó.
Én nem vagyok szakember, ezért csak okoskodom. Vált tudásomat viszont olyan webhelyekről szerzem, amelyeket állítólag szakemberek szerkesztenek.
És biza a sárga zuzmó lehet nem öli meg a fát, de elcsúfítja és az emberek igyekeznek megszabadulni tőle. Ne nézd butának őket, kérlek!
Persze ha valakinek fontos a fái esztétikája az oké. De a permetezés ezt nem oldja meg, mert habár előuszítja a telepek nem fognak könnyen lesni a fáról. Szóval a permetezés ilyen téren nem igazán segít, ezért mondjuk hogy le lehet kefélni őket (meg a legtöbb ágat úgyis lomb takarja).
Valamint a gombölők károsak ha túlzottan használják őket. Egyszerűen csak feleslegesen mérgezik a talajt.
Inkább moha van a fán mint zuzmó.
Az a hidegebb égövet kedveli.
Rólam sokan tudják, hogy értek a növényekhez, és tőlem is kérdezgetik személyesen vagy telefonon, hogy mi ez. (Legutóbb alig jöttem rá, mert egy öregasszony úgy próbálta elmagyarázni, hogy egy fehéres dolog, ami olyan, mint a tűzijáték. Tíz perc alatt végigmagyaráztam minden eszembe jutó dolgot, csak utána jöttem rá valami elejtett megjegyzésből, hogy erről van szó:
Azzal is megkeresnek időnként, hogy a boltban kaptak rá permetet, de mégse tűntek el. Pedig hát ha elhalnak is, tényleg nem fognak elpárologni, hanem idővel majd lehullanak.
Bár közvetlen kára nincs, de jó telelőhely a gombaspórák és más kártevők számára. (De erre ugyanúgy megfelelnek a kéregrepedések is.)
A rézszulfát a leghatékonyabb állítólag, bár más rezek is jók lehetnek. Én nem foglalkozom velük, bár nálam is el vannak terjedve minden telkemen.
Rossz lett a link. Talán most:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!