Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kivágott fa, ág, stb újranövés...

Kivágott fa, ág, stb újranövés ellen?

Figyelt kérdés

Kivágok egy fát és nem szeretném, hogy kihajtson, vagy egy ágnál, stb, mit érdemes alkalmazni?

Gondoltam rá, hogy lekenem sebkezelővel, vagy megégetem, valami szurkos cuccal lezárom ,stb. Milyen bevált megoldás van erre?

márc. 4. 19:15
 1/7 anonim ***** válasza:
72%

A vágás soha nem fog kihajtani. A vágás alól hajt majd ki. Ha fát vágsz ki, akkor egyes fajok (pl. akác vagy szilva) kihajtanak három méterrel odébb.

Ha azt akarod, hogy az adott kivágott fa elpusztuljon, és ne sarjaddzon, akkor használj glifozátot.

márc. 4. 20:22
 2/7 A kérdező kommentje:

Ha jól tudom, akkor az említett gyomírtó a zöld felületen szívüsik fel, de ha ki van végva a fa vagy bokor, akkor nincs neki.

Volt olyan fa, amit derékmagasságig kivágtam. Gondoltam hátha egyszer megpróbáljuk gyökerestül kifordítani kiásás után, akkor jobb ha nincs tövig vágva. 1 év alatt lényegében teljesértékű fa lett belőle, úgy kinőttek az ágai. Csupaszon szarul nézett ki, de egyébként lombkoronával teljes fa volt. (sárgabarack).

A fa még a kisebb gond, inkább a bokros növények okoznak gondot, pl orgona, bodza, stb. Van ami méteres hosszan nő, egybenőve. Kiásni kb lehetetlen.

Levágom, aztán újranő.

márc. 4. 20:37
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Én furtam 13mm átmerőjű lyukakat a tuskóba és felöntöttem fáradt olajjal. Több ecetfa nem nőtt a telkemen
márc. 4. 22:24
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Többször is vissza kell vágni, előbb-utóbb kifogy a tápanyagból a bokor.
márc. 5. 05:40
 5/7 anonim ***** válasza:
75%
Ha bármivel letakarod, nem kap fényt, és elhal. Dobhatsz rá jó pár réteg karton papírt, az 1 jó év mire elrohad, utána már tuti nem nő ki (így vissza se kell szedni semmit, elrohad magától).
márc. 5. 06:05
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A 4-5-ös válasz jó. Én egy sűrűn benőtt, fás-bokros telket irtottam ki úgy, hogy a gyökerek benn maradtak. Addig vártam csak a fűnyírással, míg az ezekből előtörő ágak olyan vastagok voltak, hogy azt még a damil simán elvitte, és lekaszáltam, a 3. évben feladta a harcot, a tuskók elszáradtak, gyak. kilehet rúgni a földből.

A Bodzát érdemes megtartani, virágából tudsz csinálni szörpöt, bogyójából remek pálinkát.

márc. 5. 08:43
 7/7 anonim ***** válasza:

2

Hát lomb nélkül nyilván nem a lombot permetezzük.

Nagyobb fának a tönkjén a vágásfelületbe szoktam a láncfűrész orrával tányért csinálni (azonnal kivágáskor), úgy, hogy a háncs közelébe tudjon folyni a szer, és ebbe öntöm. A fa közepében az elhalt belső rész (geszt) nem tudja felvenni, tehát a külső élő farész (szijács), valamint a háncs veszi fel (a háncs a jobb, mert abban egyből lefelé megy), és ha jól csinálod, akkor még a 10 m-re lévő sarj is kiszárad tőle. (Nálam már erre is volt példa.) De nyilván lehet fúróval is a háncsba furkálni, vagy vékony szárak esetén meg csak ezt lehet csinálni.

Én rendszeresen csinálom ez a fűrészes dolgot. Idén is csináltam, előtte meg tavaly nyáron, mikor egy legalább 10 m átmérőjű körben jöttek fel a szilvasarjak, már nem győztem másként pusztítani őket.

A glifozát tápanyagforrást jelent a lebontó gombáknak, imádják, és az így kezelt fa sokkal korábban elkorhad, mint a kezeletlen.

márc. 5. 17:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!