Hova tűnhetett a pozsgás gumója?
Ezek NEM gumók valójában, hanem szárrészek. Tehát nem úgy kell elképzelni őket a föld alatt, mint pl. a tulipánhagymákat.
(Amúgy arról se volt szó, hogy milyen fajta Ceropegia. Nekem van olyan, amin nincsenek ilyen gumóféleségek. És a legtöbbnek nincsenek.)
Persze, ezek szárgumók, de ezeken képzödnek gyökerek, ha ezek elrohadnak, akkor a növény is elpusztul.
Másrészt a kereskedelemben a ceropegia woodii kapható, különlegesebb fajokat/fajtákat csak speciális helyekröl lehet beszerezni.
Mivel a kérdezö elég tájékozatlannak tünik - illetve talált a növényen gumókat -, ezért nem hinném, hogy másikról lenne szó.
OFF: megkérdezhetem, milyen fajokat tartasz?
Én is erre gondolok, csak nekem úgy tűnik, hogy a kérdező félreérti a helyzetet.
Nekem most csak sandersonii van.
Ebben a cikkben írnak gumóról. Van egy kisebb példányom, ami egy ilyen gumóról hajt. Látványosan ott a gumója. Ennek a nagyobb példánynak több kisebb gumója volt, amiket én nem láttam, csak a szárakat, majd miután ezek leszáradtak, és megnéztem, mi a helyzet a föld alatti részekkel, akkor láttam, hogy igazából ezeknek a gumóknak nyomuk veszett. Mintha elkomposztálódtak volna. De még gyökér maradványok sem voltak. Lehet, hogy a szaporításnál sem jól jártak el ezzel a növénnyel?
Tekintsünk el attól, hogy esetleg ezek nem konkrét gumók. :D
Hát itt azt írják, hogy a felszínen kell maradni a gumóknak, ami logikus is, mivel szerintem a természetben az anyatőről letörve, és elgurulva, vagy pedig az elkúszó száron képződve és legyökerezve szaporodik a növény.
Viszont szerintem ezt nem kell annyira komolyan venni. Más pozsgások legyökereztetésénél is úgy szoktunk eljárni, hogy a földbe dugjuk a szár alját. Ennek leginkább csak hibás tartás esetén van jelentősége, mert túlöntözésnél lentebb nehezebben szárad ki a föld a gumó (és a hozzá kapcsolódó gyökerek) körül.
Ezek magas víztartalmú részek, ezért lehet, hogy rothadás után a nagyon kevés megmaradó szilárd anyag nem feltűnő, és könnyen "eltűnik".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!