Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hova tűnhetett a pozsgás gumója?

Hova tűnhetett a pozsgás gumója?

Figyelt kérdés
Pár hónapja vettem egy Ceropegia-t és látszott, hogy kicsit meg volt nyúlva, de gondoltam, ez nem olyan nagy gond. Hiszen voltak rajta virág maradványok, így feltételeztem, hogy idősebb növény, ami életben marad. Hétről hétre romlott az állapota. A tél és hideg közeledtével (lakásban tartottam, de gondoltam, a kevesebb fény miatt "sértődött" meg) elkezdte ledobálni a hajtás végeket, majd hozott pár kisebb, gyenge hajtás, végül ezek is elszáradtak. Majd miután már semmi nem látszott a növényből jó ideje, gondoltam, megnézem, mi a helyzet a föld alatt vele. Hát... a gumók "burka" volt csak meg. Pedig nem lett túlöntözve sem. Heti egyszer egy keveset kapott, éppen csak nedvesen tartottam a földjét és kaspót sem kapott, csak alatétet. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy mi történt vele.
2024. febr. 13. 06:38
 1/10 anonim ***** válasza:
A ceropegiát télen egyáltalán nem szabad öntözni, mert elrohadnak a gumói.
2024. febr. 13. 08:17
 2/10 anonim ***** válasza:
A ceropegia nem gumós növény. Valószínűleg szárra gondolsz, ami elrothadt a túlöntözéstől.
2024. febr. 13. 15:40
 3/10 anonim ***** válasza:
A ceropegiának VANNAK gumói, elvileg a szár izületeinél keletkeznek, ezek le tudnak gyökerezni és így lehet szaporítani is.
2024. febr. 13. 19:24
 4/10 anonim ***** válasza:

Ezek NEM gumók valójában, hanem szárrészek. Tehát nem úgy kell elképzelni őket a föld alatt, mint pl. a tulipánhagymákat.

(Amúgy arról se volt szó, hogy milyen fajta Ceropegia. Nekem van olyan, amin nincsenek ilyen gumóféleségek. És a legtöbbnek nincsenek.)

2024. febr. 13. 20:15
 5/10 anonim ***** válasza:

Persze, ezek szárgumók, de ezeken képzödnek gyökerek, ha ezek elrohadnak, akkor a növény is elpusztul.

Másrészt a kereskedelemben a ceropegia woodii kapható, különlegesebb fajokat/fajtákat csak speciális helyekröl lehet beszerezni.

Mivel a kérdezö elég tájékozatlannak tünik - illetve talált a növényen gumókat -, ezért nem hinném, hogy másikról lenne szó.

OFF: megkérdezhetem, milyen fajokat tartasz?

2024. febr. 13. 20:22
 6/10 anonim ***** válasza:

Én is erre gondolok, csak nekem úgy tűnik, hogy a kérdező félreérti a helyzetet.

Nekem most csak sandersonii van.

2024. febr. 14. 05:12
 7/10 anonim ***** válasza:
Az szép! Nekem is volt, de elajándékoztam, mert túl sokfajta növényem volt
2024. febr. 14. 08:56
 8/10 A kérdező kommentje:
Igen, woodii-ról volt szó. Köszönöm mindenkinek. Akkor valószínűleg ez a kevés víz is több volt, mint kellett volna neki. Legközelebb okosabb leszek. :)
2024. febr. 14. 13:59
 9/10 A kérdező kommentje:

[link]

Ebben a cikkben írnak gumóról. Van egy kisebb példányom, ami egy ilyen gumóról hajt. Látványosan ott a gumója. Ennek a nagyobb példánynak több kisebb gumója volt, amiket én nem láttam, csak a szárakat, majd miután ezek leszáradtak, és megnéztem, mi a helyzet a föld alatti részekkel, akkor láttam, hogy igazából ezeknek a gumóknak nyomuk veszett. Mintha elkomposztálódtak volna. De még gyökér maradványok sem voltak. Lehet, hogy a szaporításnál sem jól jártak el ezzel a növénnyel?

Tekintsünk el attól, hogy esetleg ezek nem konkrét gumók. :D

2024. febr. 14. 17:54
 10/10 anonim ***** válasza:

Hát itt azt írják, hogy a felszínen kell maradni a gumóknak, ami logikus is, mivel szerintem a természetben az anyatőről letörve, és elgurulva, vagy pedig az elkúszó száron képződve és legyökerezve szaporodik a növény.

Viszont szerintem ezt nem kell annyira komolyan venni. Más pozsgások legyökereztetésénél is úgy szoktunk eljárni, hogy a földbe dugjuk a szár alját. Ennek leginkább csak hibás tartás esetén van jelentősége, mert túlöntözésnél lentebb nehezebben szárad ki a föld a gumó (és a hozzá kapcsolódó gyökerek) körül.

Ezek magas víztartalmú részek, ezért lehet, hogy rothadás után a nagyon kevés megmaradó szilárd anyag nem feltűnő, és könnyen "eltűnik".

2024. febr. 15. 05:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!