Meg lehet még ezeket a szukkulenseket menteni? Soha nem tudom, hogy most túl sok vagy túl kevés a víz, vagy más bajuk van?
Olyan mintha összetöpörödtek volna, lásd a képeken:
Látvány alapján azt gondolném, hogy nem volt elég vizük, pedig adtam. Vagy át kell ülteni? Frissen vettem őket viszonylag, de nálam hamar tönkrementek, mi a gond. Meg lehet még őket mneteni? Annyiszor vettem már szukkulenseket, azt mondjáék kis igényűek, nálam meg állandóan tönkremennek, miért? Újra és újra megszívom, mit csinálok rosszul?
Egyébként meg nem hiszem, hogy csak itt hívják így, pl. kaktuszinfo is így hívja:
A szukkulens (succulent) latin szó, innen vették át az angolok is.
És mivel a természettudományos leírások nyelve a latin (bár növényeknél régebben elfogadott volt a francia is), ezért a magyar szakkifejezések közt is rengeteg latin eredetű szó fordul elő.
A pozsgás is helyes, de a szukkulens valamivel tudományosabb. Ahogy a hímvessző is helyes kifejezés, de a pénisz a tudományosabb. :)
A legnevesebb magyar szakmai egyesület, az MKOE is használja a szukkulens kifejezést:
Kérdező:
A vízhiány egyértelmű, de az lehet gyökérrothadás következtében is. Ha nem lenne ott a kavics, akkor látnád, hogy esetleg el van-e száradva az aljuk. Mert akkor az újragyökereztetés lenne a megoldás.
Nekem is van kavicsnövényem (hogy ne legyek túl tudományos a Lithops-szal), amit nyáron néha 2 hónapig nem öntöztem, és szépen virágzott egy hónappal ezelőtt. Szóval, nem olyan könnyű ezeket kiszárítani, ha van gyökerük, amivel felvegyék a vizet.
Kérdés, hogy mikor öntözted őket, és milyen módon?
Én úgy szoktam, hogy nagyon sok vizet öntök alájuk, kb. annyit, amit fel tud venni a földjük. (Tőzeges virágföldben vannak.) Utána általában 1 hónapig nincs újabb öntözés. Néha még tovább se...
Mivel ilyen állapotban vannak, ezért ha az aljuk totálban elszáradt, akkor nem szabad a szokványos módon, hűvös helyen teleltetni őket, legalábbis, ameddig nem lesznek újra teltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!