Aki ert a telkek besorolásához segítene?
Szeretnék egy kis kertet venni egy közeli faluban. Nem nagy, 800nm.
GyümölcsFákat ültetnék, meg pár veteményes. Panel lakasban lakom, es laktam mindig, de vágyom egy kertre...
Mivel nincs sok penzem, találtam egy olcsó hirtetést amiben az áll:
Besorolás: mezőgazdasági
Fekvés: zártkert
Talaja: mezőgazdasági művelésre alkalmas; növényzete: kaszáló; kerítése: nincs.
Arról nincs szó hogy közmű van e
Kérdésem az volna, hogy erre így van e lehetőségem fákat ültetni stb?
Es körbekeríthetem?
Sok írás van a zártkertekről, keress hasonlót mint amit betettem, jól magyarázzák.
Zártkerti besorolás valahol külterületen jelent egy ingatlant. A mezőgazdasági besorolás azt, hogy nem "művelés alól kivett" terület, vagyis termőföld, a besorolásának megfelelően lehet rajta termelni és nem lehet rá lakóépületet csinálni, csak a 3% a beépíthetősége általában a külterületi ingatlanoknak és zártkertbe gazdasági épületet vagy nyaralót engednek építeni általában.
A tulajdoni lapját kellene megnézni és ott a művelési ágat, hogy mi van bejegyezve, mert kaszálóként használják, de hivatalosan „kert, szántó, szőlő, gyümölcsös, rét, legelő, erdő, vagy fásított terület, esetleg nádas” lehet. Ennek megfelelő növénytermelésre van kijelölve.
Ha most kaszáló akkor nincs rajta semmi, valószínűleg "rét"-ként van bejegyezve és a füvet kaszálják rajta csak.
Meg lehet változtatni azt, hogy mit lehet rá ültetni, meg kell változtatni a művelési ágat -a linket beteszem - de feltehetőleg hasonló területek között egy darab ez a telek, vagyis mintha egy réten kijelölnél egy parcellát, hogy az a tied.
A zártkerteknél lehet hogy ott van a közmű a közelben vagy akár a telken is - testvéremék zártkerti ingatlanban laktak sokáig. Körbenőtte a város azt a területet ami korábban hobbitelkekből állt és már semmi nem különböztette meg a többi lakóterülettől, belterületté is vált, csak az osztatlan közös tulajdont nem tudták sokáig megoldani, felszámolni. De ha kaszáló, akkor feltételezhetően ez a telek messzebb van a lakott területtől és nincs rajta semmiféle épület vagy közmű, a közelében sem nagyon.
Meg kellene nézni (ha még nem láttad) milyen a telek és ha megéri akkor át kell minősíttetni gyümölcsössé. A szomszéd utcánk egyik fele már külterület, szántó, de a "sarkán" van két telek ami gyümölcsösként szerepel. Az egyik ismerősünk pár éve meg akarta venni az egyiket, onnan tudom. Körbe vannak kerítve és vegyesen vannak rajta gyümölcsfák, szőlő meg más is, még nagyon régen épült ház is van az egyiken meg valami istállóféle épület, a másikon csak kis házikó. Szóval körbe lehet keríteni.
"A zártkertek alapvetően külterületi termőföldnek minősülnek, ezért fontos előre tájékozódni arról, hogy a területet kivonták-e a művelés alól, mivel ez a beépíthetőség lehetőségeit, az igénybe vehető támogatásokat és az ingatlan hitelképességét is alapvetően befolyásolja.
Amennyiben a zártkertet nem vonták ki a művelés alól
Ha a zártkertet nem vonták művelés alól, akkor továbbra is termőföld, és a törvény szerinti bármely művelési ágba eshet (például konyhakert, szántó, rét, legelő, erdő), amit a tulajdonos a művelési ágának megfelelő módon kell, hogy hasznosítson.
Termőföldön lakóházat nem lehet építeni, ha van is az ingatlanon építmény, az többnyire gazdasági épületként szerepel – ha egyáltalán szerepel – az ingatlan nyilvántartásban."
"A művelés alól kivett ingatlan zártkerti művelés alól kivett területként szerepel a nyilvántartásban, ugyanakkor továbbra is külterületnek minősül, ezért beépíthetőségének mértéke, amit a helyi építési szabályzat határoz meg, jellemzően nagyon alacsony. A zártkertek átminősítésére ma is van lehetőség, de csak abban az esetben, ha az átlagosnál rosszabb minőségű a termőföld és a tulajdonos megfizeti a földvédelmi járulékot.
A zártkert belterületbe vonása esetében, aminek szinte mindig a művelés alól történő kivonás is a feltétele, egyrészt belterületi helyrajzi számot kap a terület, másrészt a zártkerti megnevezése kivett beépítetlen területre vagy a beépítésének megfelelően például kivett üdülőre változik. A földvédelmi járulékot a belterületbe vonás esetén is meg kell fizetni."
Szerintem azért "kaszáló", mert elhanyagolták, és belepte a tarack meg a mindenféle gaz, amit majd ki kell gyomirtózni, mielőtt bármihez hozzáfognál, pl. megszántatnád. De a földhivatalban valószínűleg valami más a megnevezés. Mindegy, ennek utána kell nézni mindenképpen.
A gyakorlatban nem nagyon szoktak ezzel foglalkozni, hogy ki mit kezd egy zártkerttel. Bárhol láttam eddig zártkerteket, mindenhol úgy nézett ki, hogy egyik csupasz, másik gyümölcsös, harmadik szőlő. Pedig azt teljességgel kizárt, hogy a nép csak úgy szaladozzon átminősíttetni a földdarabokat. Beültették valamivel több évtizeddel ezelőtt, és senki nem szólt érte. (Persze, nincs kizárva, hogy később még belekötnek.)
Közmű az biztos nincs, különben írták volna, mert ez felnyomja az árat.
Körbe lehet keríteni, erre utal a zártkert szó is.
Helyi rendelet is érintheti valamilyen formában. Az ottani jegyzőtől tudsz érdeklődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!