Egymástól távol álló növény fajokat is rá lehet oltani egymásra sikeresen? Pl mondjuk szilvára avokádót.
Érdekes, az akác és a barack szerintem nem is mondható rokon fajnak.
Igen, a vadcitromra gondolok, abból van több kis fám. Jó lenne beszerezni akármilyen citrust, amit rájuk lehetne oltani. Mondjuk nem tudom mennyi lenne az élettartama, mert úgy tudom a vadcitrom fa sokkal kevesebb ideig él, mint a citrusok.
Volt egy szilvafám, ami kiment és most rengeteg kis hajtás hajt ki a földből, termő avokádó gallyakat be tudok szerezni, akkor szilvára nem fogok próbálkozni ráoltani. Van valakinek ötlete milyen Európában élő faj fájára lehetne ráoltani az avokádót?
Semmi európai fára nem lehet. De nem is lenne értelme, mert ez egy trópusi-szubtrópusi örökzöld fa, tehát a fagyot csak úgy -5-ig bírja, vagyis télen szabadban nem tartható. Az itthoni növények pedig mérsékelt övi lombhullatók, amik igénylik a téli hideget, enélkül elpusztulnak. Vagyis télen csak kint tarthatók.
De amúgy ha veszel egy avokádót, a magja elég üzembiztosan kikeleszthető, és egy év után lehet oltani. Vagy ha nem akarsz várni, a netes felületeken 1000 Ft körül lehet venni 1 éves magoncokat. (Több darab esetén valószínűleg le is lehet alkudni.)
#8
Ez csak legenda. Akácra még véletlenül se oltható egyik gyümölcsfa se. A hozzá nem értő öregek beszélnek mindenfélét, amivel anno őket is beszopatták. (Régen sokkal kevesebb ember konyított az oltáshoz, mint manapság. Nemcsak hogy internet nem volt, de még egy könyvet vagy újságcikket se láttak egész életükben, amiben az oltásról volt szó. És a legtöbben még olyan embert se ismertek személyesen, aki oltott már gyümölcsfát.)
Egy hasonló dolog: azt is emlegetik, hogy régen a krumplinak csak a héját ültették el, a belsejét megették. Megkérdeztem anno az 1921-ben született nagyapámat, hogy látott ő ilyet, hogy tényleg a krumpli héját ültették el? Vagy legalább hallott konkrét személyről, konkrét esetről, hogy tényleg így lett ültetve? Mire csak hebegett, hogy hát nem, de hát ezt hallotta ő is az öregektől. Ez is egy baromság. Egyrészt, mert bár a krumplihéj kikelhet (ha nem rohad meg előbb), és lesz is alatta krumpli, de kellő eltárolt tápanyag híján nagyon lassan indul, és a nyári aszály beköszöntéig csak apró krumpli terem alatta, akkor meg elszárad. Másrészt, régen, teljesen öntözés nélkül, a mostanihoz hasonlóan forró nyarakon eleve nem termett nagy krumpli, amit olyan vastagon meg lehetett volna hámozni, hogy kikeljen, plusz még a belsejét meg is lehetett volna enni. De ezt az emberek többsége nem tudja végiggondolni (ismerethiány miatt), és elhiszik.
Na, most ugyanez van az akácra oltott gyümölcsfákkal. Amit te láttál, arra sincs bizonyítékod, hogy tényleg akác volt a törzse, nem csak valami hasonló kérgű gyümölcsfa, mondjuk vadkajszi vagy fosókaszilva. Pl. ez is szilva, ami hasonlít valamennyire az akácra:
Mivel távoli rokonok esetén is az van, hogy a gyenge kapcsolódás miatt az alany erősen sarjadzik, ezért neked is kellett volna látni akácsarjakat a fád közvetlen közelében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!