Hogyan hasznosítható az ágdaráló őrleménye?
Mulcs. Én leszórtam a veteményesbe oda ahol nem akartam, hogy gyomosodjon.
Mondjuk később inkább fóliára váltottam, de van ahol simán jó erre is.
Géptől függ. Ami apróra darál, az inkább mulcsnak bokrok közé vagy "járdának", esetleg komposztba keverve, de akkor lassabb a komposztálódás, mint csak lágyszárúakat használva.
Ha nagyobbra aprít a gép, az meg kazánban elég. Bár ott az apró is elég. Akkor is ugyanúgy szén-dioxid lesz belőle, mint ha komposztálódik. (Ezt a többség nem szokta tudni, hogy a komposztálódás során a növényi anyagokból nagyobb részt CO2 lesz. Aztán a talajba keverve a komposztból humusz és CO2 lesz. A humuszból meg 99%-ban megint csak CO2 lesz.)
Komposztnak, vagy kiszárítva begyújtáshoz.
Utóbbihoz úgy szoktam, hogy van egy csomó üres lisztes(=papír)zacskóm, abba beleteszek 4 marokkal, némi használt étolajat rá, aztán gond nélkül begyújtja a vastagabb ágakat is.
Egy részét gyűjtjük és komposztáljuk, másik részét egyszerűen szétszórjuk a kertben ősszel és tavasszal berotáljuk.
Fűteni nem jó vele, nagyon füstöl és rengeteg hamuja van.
"Ezt a többség nem szokta tudni, hogy a komposztálódás során a növényi anyagokból nagyobb részt CO2 lesz."
Rosszul tudod. Szénné, nitrogénné és vízzé bomlik a nagy része. Minimális Co2 keletkezik komposztálás során. A szén miatt fekete a komposzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!